
Češi rádi mlsají
V Česku rychle přibývá cukráren a pekařství. Za posledních osm let jejich počet vzrostl z 10 téměř na 14 tisíc. Některé podnikatele navíc neodradila ani pandemie koronaviru.
Hana Tauerová z Českých Budějovic pekla pro svou rodinu a přátele. Během covidu se z její vášně stala obživa. „V té době jsem ve výrobě začínala úplně sama. Během tří let byl o zákusky tak velký zájem, že dneska mám i zaměstnance,“ popsala Tauerová.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žebříček nejhorších jídel světa. Umístily se i tři české pokrmy, vévodí skandinávská kuchyně
Podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu jen v Jihočeském kraji vzniká od roku 2019 každoročně zhruba 70 pekařství nebo cukrářství. Příležitost začít během covidu podnikat v oblasti cukrářství nevyužila jenom Hana Tauerová, ale i další stovky živnostníků po celém Česku. Za posledních osm let jejich počet vzrostl o více než tři a půl tisíce – ze zhruba deseti 10 na téměř 14 tisíc živnostníků v oboru pekařství nebo cukrářství.
Přestože cukrářky lákají zákazníky na netradiční italské nebo francouzské zákusky, nemohou prý vynechat osvědčené recepty. Za tradičními dobrotami se vracejí zákazníci také do nedalekých Ledenic. „Vyrábíme hlavně tradiční zákusky, takže kremrole, větrníky, věnečky,“ uvedla Tereza Fenclová, majitelka Cukrárny u Fabiánů.
Cukrářská výrobna v Ledenicích trvá desetiletí. A zájem lidí o sladkosti se prý mírně zvyšuje. „Báli jsme se trochu za covidu, jak bylo všechno zavřené. Ale zákazníci chodili, i když tady nemohl nikdo sedět a konzumovat,“ popsala Fenclová.
A odolávají zde také vysokým rostoucím cenám vstupních ingrediencí, především vajec, mouky, smetany a másla. „Zákusky se snažíme ještě udržet na ceně, ale uvidíme, jak dlouho to ještě budeme zvládat,“ poznamenala. Za kvalitu si ale podle ní zákazníci rádi zaplatí.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Levné máslo? Potravináři přišli s novým důvodem, proč to nejde. Nefér příběhy, namítá Výborný