Podzemní ruská mučírna: Opouští ji zubožení lidé se zlomeninami, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinská národní garda prohlíží sklep ve znovudobyté vesnici u Charkova

Zrno o vývoji ruské invaze

Podle ukrajinských úřadů ruské jednotky zřídily ve městě Cherson brutální mučírnu. V podzemí mělo skončit mnoho zajatců. Ti, kteří zůstali naživu, si odnesli četné zlomeniny. Další stovky Ukrajinců se pohřešují, tvrdí místní.

Rusové měli zřídit brutální mučírnu v ponurém sklepě. Podle Ukrajinců tam drží asi 60 zajatců. O děsivých praktikách okupačního vojska informuje i web Mirror. Zprávy o podzemních výsleších přicházejí v momentě, kdy většina velení ruských sil už okupovaný Cherson opustila.

Úřady v přístavním městě na jihu Ukrajiny zároveň tvrdí, že z podzemí vyšlo několik zubožených lidí. Mnozí podle nich měli polámaná žebra, ruce a nohy. Přesné počty však neznají a je prý možné, že ruské zacházení bylo ještě horší. Místopředseda chersonské oblastní rady totiž uvedl, že od zahájení invaze zmizelo v oblasti mnoho lidí.

„Drží tam více než 60 lidí. Od 24. února zároveň zmizelo více než 560 lidí,“ tvrdí úřady, které se snaží získat další důkazy. „Lidé vycházejí ven se zlomenými žebry, rukama a nohama. Tohle je 21. století a je těžké si to představit,“ dodal místopředseda. Informace nelze v době probíhající války ověřit.

Město bylo jedním z prvních, které Rusové 24. února napadli. Válčilo se tu do 2. března, kdy Cherson padl. Ukrajinci si tu ale i přes více než pětiměsíční okupaci vybudovali silný odboj.

Existenci údajných mučíren odhalil rozsáhlý britský výzkum, podle nějž ruskou zahraniční politiku řídí mafiánské skupiny, soukromé společnosti a moskevská elita. Šetření Oxfordské a Exeterské univerzity naznačuje, že k zajištění investic používá Moskva zastírání pravdy, lži i politické násilí.

Ruská armáda v nyní Cherson, který leží při ústí řeky Dněpr, postupně opouští. „Rusové v současnosti nemají ani jednu bezpečnou zásobovací trasu, která by byla s to naplnit potřeby vojenského uskupení u Chersonu. Antonivskyj most už nelze přejít ani pěšky. To je hlavním důvodem, proč vojenské velení opustilo Cherson. Většina z nich odjela, jsou o tom důkazy,“ cituje Ukrajinska pravda zástupce šéfa oblastní správy Jurije Sobolevského.

Tagy:
Moskva Ukrajina mučírna Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu zvěrstva Daily Mirror okupanti válka