Medveděv ukázal novou mapu Ukrajiny. Zelenskému zbyde jen Kyjev, východ bude ruský

Mapa Ukrajiny podle bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva

Rozdělená Ukrajina podle Medveděva

Rusko zabere celý východ, sever i jih Ukrajiny a pochopitelně mu zůstane poloostrov Krym. Tak si rozdělení Ukrajiny představuje bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Nové uspořádání přestavil i na mapě, kterou zveřejnil i na sociálních sítích, přičemž se odkazuje na zahraniční experty, ty ale nejmenuje. Na mapě zaujme také to, že by samostatné ukrajinské republice zbyla pouze Kyjevská oblast. Zbytek země by podle Medveděvovy mapy připadl okolním zemím. Historik Libor Svoboda CNN Prima NEWS vysvětlil historické vazby zmíněných států na jednotlivé oblasti. Zároveň dodal, že Rusové v podstatě nemají ani historický nárok na poloostrov Krym, o kterém Moskva tvrdí, že „byl a je odjakživa ruský“.

„V drogami poškozené mysli ukrajinského prezidenta takto vypadá mapa jeho země v blízké budoucnosti,“ napsal na sociální síti Telegram ruský exprezident a připojil ke svému textu mapu, kde je Ukrajina v podobě, v níž byla naposledy před revolucí Euromajdan v roce 2014. Žlutě zbarvený je kromě dnešní Ukrajiny rovněž poloostrov Krym, který po revoluci rychle obsadili Rusové a od té doby jej drží.

„Západní analytici se domnívají, že spíše je tomu takto,“ dodal Medveděv k druhé mapě, kterou na Telegramu sdílel. Zde ze samostatné ukrajinské republiky zbývá pouze Kyjev a jeho přilehlá oblast. Celý východ, Krym, ale také jih a sever země až po Kyjevskou oblast by podle mapy patřil Rusku. Na západ od Kyjeva se pak táhne prodloužené území Polska, byť se dvěma výjimkami. Černovická a Vynnická oblast má podle Medveděva patřit Rusku a Zakarpatská Ukrajina pro změnu Maďarsku. Poslední zmiňovaná oblast je přitom územím bývalé Podkarpatské Rusi, která v minulosti patřila Československu v době první republiky.

Medveděv, dnes místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace, vůbec nezmínil, o které západní analytiky podle něj jde. Jím zveřejněnou mapu však kritizují ukrajinská média, podle nichž Medveděv svým krokem „znovu přiznal ruské ambice zničit Ukrajinu“. Například list Odessa Journal se podivuje nad tím, že Bělorusko, které zůstává ruským spojencem, by nezískalo žádné nové území.

S reakcí přišel i jeden ze států, který by podle zmíněné mapy získal nové území. „Takové postoje jsou součástí propagandy a dezinformačních nástrojů, které Ruská federace používá už delší dobu a které využívá od zahájení nelegální a nelegitimní agresivní války proti Ukrajině,“ uvedlo ministerstvo zahraničí Rumunska.

Historická oblast s významem pro Poláky

Historik z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Libor Svoboda pro CNN Prima NEWS řekl, že územní vývoj Ukrajiny je z historického pohledu velmi složitý a táhne se stovky let do minulosti. Zároveň popsal, z jakých důvodů by část země dle mapy mohly náležet státům jako Polsko, Rumunsko či Maďarsko.

Svoboda zmínil, že dnešní západní Ukrajina, historicky východní část Haliče, v minulých stoletích po léta náležela právě Polsku, potažmo Litvě, která pak s Polskem v 16. století vytvořila Polsko-litevskou unii, a tudíž šlo o jednotný státní útvar.

„Faktem je, že ve středověku až do 17., respektive 18. století velká část Ukrajiny od stepí po města jako Kyjev a celý západ byly součástí Litevského velkoknížectví, a od 16. století tedy součást Polska,“ popsal Svoboda. Poláci k unii pro změnu přidali dnešní ukrajinský Lvov a přilehlou oblast. Svoboda dodal, že později se část území dostala do područí Ruska, ale posléze znovu měnila majitele, když byla připojena k Rakousku-Uhersku.

„Pro Poláky má toto území obrovský význam, protože ho Polsko historicky vnímalo jako součást své identity,“ popsal pro CNN Prima NEWS historik s dovětkem, že z oblasti pocházela řada osobností polské historie či kultury. Jmenovitě například pianista a později i premiér samostatného Polska Ignacy Jan Paderewski. V oblasti zároveň měla velký vliv polská kultura a místní elity podle Svobody mluvily zejména polsky.

Krym není ruský, vysvětluje historik

„Území Haliče za Rakouska-Uherska bylo až do rozpadu v roce 1918 ve stejném státním útvaru, jako jsme byli my. To se týká i území Bukoviny,“ dodal Svoboda. Bukovinou míní právě oblast kolem města Černovice, která by podle mapy měla společně s Vinnickou oblastí náležet Rumunsku.

Připadnutí Zakarpatské oblasti Maďarsku lze pak podle historika přisoudit tomu, že oblast je historicky součástí Uher. Jde mimochodem o území, které v minulosti patřilo Československu. „Po roce 1918 bylo toto území stejně jako Slovensko odtržené a připojené k Československu,“ zmínil Svoboda s tím, že v jižní části tehdejší Podkarpatské Rusi žila početná maďarská menšina.

Svoboda se navíc pozastavil i nad stále propíraným poloostrovem Krym, který Rusové drží od roku 2014 a tvrdí, že „Krym byl odjakživa ruský“. „Jestli dneska Rusové vykládají, že Krym je ruský, není tomu tak. Od roku 1475 tam existoval Krymský chanát , který byl v takové lenní závislosti na Osmanské říši,“ vysvětlil historik pro CNN Prima NEWS. V přilehlých stepích pak žily zejména hordy kočovných Tatarů, kteří spadali právě pod Krym.

Krymský chanát zůstal i přes faktickou závislost na Osmanech samostatný až do 18. století, kdy jej k Rusku násilně připojila ruská carevna Kateřina Veliká. „Vím, že to Rusové tvrdí, ale historicky to není ruské území. Kdybychom to tak brali, tak patří krymským Tatarům, kteří ve stepích kočovali,“ dodal Svoboda.

Válka trvá už téměř půl roku

Ukrajina čelí už téměř 6 měsíců ruské vojenské invazi, která započala 24. února. Rusové v prvních dnech války, kterou však sami nazývají jako „speciální vojenská operace“, dokonce obléhali a ostřelovali Kyjev, ale Ukrajinci své hlavní město ubránili a ruské síly vytlačili. Dnes Rusové drží Donbas, kde mají podporu místních separatistů, a také jih Ukrajiny od Chersonské oblasti na východ.

Ukrajinci aktuálně rozjíždějí své protiofenzivy, od kterých si slibují vyhnání Rusů z jihu země. Zároveň sebevědomě hlásí, že chtějí ruské vojáky vyhnat i z poloostrova Krym, který však Kreml drží již několik let ve své moci. V posledních dnech došlo na Krymu k několika sabotážím, které způsobili Ukrajinci a které měly za následek zničení ruské letecké techniky.

Rusové aktuálně chystají na některých okupovaných oblastech referenda, jaká vyhlásili už před lety na Krymu. Tehdy se údajně drtivá většina obyvatel vyjádřila pro připojení poloostrova k Rusku. Západ i Ukrajina však referendum neuznaly.

Tagy:
válka historie Polsko Moskva invaze Ukrajina CNN Prima NEWS Krym historik Rusko Kyjev Libor Svoboda Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Zakarpatská oblast Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu