V korupční kauze liberecké radnice je obviněný i šéf hokejového klubu Bílí Tygři. Vinu odmítá

Petr Syrovátko byl obviněn v korupční kauze liberecké radnice.

Korupční kauza v Liberci

V korupční kauze spojené s libereckou radnicí je obviněný předseda představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti Syner Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Usnesení o zahájení trestního stíhání si převzal, vinu ale, jak plyne z jeho prohlášení, odmítá. V případu rozděleném na tři části je tak obviněných celkem osm lidí, dva z nich soud ve čtvrtek poslal do vazby.

„Jsem hluboce přesvědčen o tom, že jde o pouhé nedorozumění a že se vše co nejdříve vysvětlí. Z této situace jsem velmi smutný, a to zejména kvůli mým blízkým, ale také všem zaměstnancům skupiny SYNER Group, obchodním partnerům naší skupiny a přátelům, fanoušky Bílých Tygrů nevyjímaje,“ uvedl Syrovátko: „Už kvůli tomu, že jsem jedním z akcionářů SYNER Group, mě mrzí, že tato situace může vrhat negativní stín na celou skupinu a značku SYNER.“ V prohlášení také sdělil, že za posledních deset let společnost SYNER pro liberecký magistrát nic nestavěla. Podle údajů z webu Hlídač státu poslední zakázku od města SYNER získal v roce 2014. Šlo o rozšíření systému odděleného sběru odpadů za bezmála 900 tisíc korun bez daně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nekompromisní boj proti HHC rozčílil prodejce. Policie mi vzala i to legální, zuří obchodník

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru, který vlastní Syner Group. V první větvi případu je obviněno šest lidí, z toho dva jsou stíhaní vazebně kvůli podezření z korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek na opravu komunikací zejména v Liberci. Soud uvalil ve čtvrtek vazbu na vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ Josefa Nadrchala.

Druhá větev se týká náměstka primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petra Židka (ODS) a Syrovátka. Oba policie obvinila. Občanští demokraté Židkovi i Syrovátkovi v pátek večer ve straně zrušili členství, končí i příslušné místní sdružení.

Státní zastupitelství už dříve naznačilo, že v této části šetří možnou trestnou činnost korupčního charakteru spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.

Ve třetí části kauzy, jež se týká Libereckého kraje, zatím nikdo obviněný nebyl. Podle státního zastupitelství zatím nelze v této věci podat žádné podrobnější informace. Kvůli třetí větvi případu byl podat na policii vysvětlení také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Bližší informace novinářům nesdělil, což zdůvodnil povinností zachovávat mlčenlivost, kterou mu uložila policie.

Už v den zásahu přišla redakce CNN Prima NEWS se zjištěním, že se vyšetřovatelé zajímají mimo jiné o výstavbu bytového komplexu v okrajové části Liberce. Ten staví Syrovátkova firma na pozemcích, které získala před třemi lety od radnice výměnou za pozemky v centru města. Radniční opozice tehdy kritizovala směnu jako nevýhodnou. Podle informací CNN Prima NEWS jsou policisté přesvědčeni, že rozhodnutí o směně pozemků prosazoval právě Petr Židek, který byl prodlouženou rukou vlivného podnikatele.

Podle webu Náš Liberec měl navíc náměstek primátora zabránit výstavbě překladiště odpadů v blízkosti, aby se nesnížila hodnota Syrovátkových bytů. Odměnou měl být Židkovi luxusní byt napsaný na jeho dceru a částky v řádu milionů.

Není to poprvé, kdy má Petr Syrovátko potíže se zákonem. Kvůli korupci už jednou skončil před soudem, podle obžaloby měl se svým společníkem podplácet ve snaze získat zakázku na modernizaci liberecké nemocnice. Soud ale v roce 2008 žalobu zamítl s tím, že podplácení se nepodařilo prokázat.

Tagy:
Liberecký kraj obvinění Liberec korupce radnice Bílí Tygři Liberec HC Bílí Tygři Liberec Syner hokejový tým Petr Syrovátko