Nekompromisní boj proti HHC rozčílil prodejce. Policie mi vzala i to legální, zuří obchodník

Ministerstvo zdravotnictví dalo pokyn k zátahu na prodejce HHC. Pracovníci z hygienických stanic a také inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) následně během března vyrazili do 2 500 kamenných prodejen a e-shopů. Kontroloři přitom spolupracovali s policisty, kteří nekompromisně zabavovali vše, co jen připomínalo HHC.

„Hygienici objevili HHC a další deriváty ve 21 provozovnách,“ informoval Matyáš Fošum, ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví. Ten navíc potvrdil, že stát hodlá ještě přitvrdit, na stole je seznam dalších látek čekajících na zákaz prodeje.

ČTĚTE TAKÉ: Večírek učitelek ze školky na Domažlicku skončil intoxikací. Míchat měly HHC a alkohol

Kontrolovaným prodejcům se razance postupu policistů nelíbila. „Policisté mi zabavili veškeré HHC-P, které se legálně smí prodávat, přestože zboží bylo originálně označeno od výrobce. Sám jsem jim navrhoval, ať si odeberou vzorky a odvezou si je na rozbor, že mám svědomí čisté a prodávám jen to, co se prodávat smí. Oni ale zabavili všechno, sebrali mi hlavní artikl, zboží za desítky tisíc korun,“ zlobil se Vít Rössler, který provozoval prodejnu konopných produktů v Jablonci nad Nisou.

Policisté svůj postup komentovat odmítli. Mluvčí Dagmar Sochorová pouze uvedla, že zabavené zboží bylo odesláno na expertízu. Tažení proti HHC odstartovalo po zprávách o předávkování dětí, které spolykaly bonbony s touto látkou často volně dostupné v automatech. Vláda se rozhodla jejich rychlou dostupnost zarazit, zakázala proto dočasně prodej všech výrobků s HHC. Prodejci ale obratem sáhli po látkách, které se ve složení od HHC téměř neliší, třeba jako HHC-P.

Ministerstvo zdravotnictví proto reaguje dalším seznamem. „Do meziresortního připomínkového řízení posíláme dalších sedm semisyntetických kanabinoidů, včetně jejich esterů a éterů, čímž tím pokryjeme i další acetáty, které z těch struktur vznikají,“ uvedl Fošum. Přeloženo do srozumitelného jazyka – prodejci už nebudou moci zákazy tak snadno obejít vytažením nějaké velmi podobné náhražky. Na seznamu má být i HHC-P, které podle majitele obchodu zabavili policisté v Jablonci.

Prodejci by chtěli odškodnění

„Jestli ten zákaz vláda schválí dřív, než mi to zboží vrátí, už ho nikdy neuvidím. A to je dost pravděpodobné, protože v Česku je údajně jediná laboratoř, která umí určit rozdíl mezi HHC a HHC-P,“ reagoval naštvaně Vít Rössler. Smiřuje se s tím, že o zboží, které mohl stále legálně prodat, už zřejmě definitivně přišel. Že by se dočkal nějakého odškodnění, tomu nevěří.

„Podle mě je to cílená snaha zlikvidovat všechny prodejny tohoto typu a jestli ten rozšířený seznam začne platit, tak se to zřejmě povede. Přitom je paradoxní, že HHC se dál vesele prodává na černém trhu, překupníci ho nakoupili, když se ho prodejci narychlo zbavovali a teď HHC velmi jednoduše seženete přes sociální sítě, kde se vás rozhodně nikdo neptá, jestli vám už bylo osmnáct. O odvodu daní ani nemluvím,“ upozornil prodejce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nezletilý figurant v testu dostupnosti sháněl výrobky s HHC. Podívejte se, jak pochodil

Tagy: