Hrůzný nález v Mexiku. Policie našla 45 tašek s lidskými ostatky, mohlo jít o telefonisty

Mexičtí policisté objevili asi 45 tašek s lidskými ostatky. Ty by mohly patřit sedmi pohřešovaným zaměstnancům call centra. Místní dlouhodobě demonstrují a požadují po vládě, aby kriminalitu začala intenzivně řešit. V zemi se aktuálně pohřešuje přes 100 tisíc lidí.

Pytle s ostatky nalezli policisté v rokli na předměstí Guadalajary, informovalo státního zastupitelství v Jaliscu. Části lidských těl by měly patřit sedmi pohřešovaným lidem. „Ostatky odpovídají fyzickým charakteristikám některých z pohřešovaných mladých lidí, zaměstnanců call centra“, sdělilo podle CNN státní zastupitelství.

ČTĚTE TAKÉ: Pobouřená Ukrajina. Maďarsko ji prezentovalo bez Krymu a nezmínilo, kdo válku rozpoutal

Státní zástupce státu Jalisco Luis Joaquín Méndez Ruíz uvedl, že kriminalisté pytle nalezli pohozené na strmém svahu. Forenzní experti zatím ostatky neidentifikovali, policie však již pracuje s příbuznými pohřešovaných zaměstnanců. Po pracovnících call centra se pátrá od 20. května.

Podobné případy nejsou v Mexiku nijak výjimečné. Vláda středoamerické země loni uvedla, že pohřešuje asi 100 tisíc osob, letos se toto číslo podle Reuters odhaduje na 112 tisíc lidí. Jen ve státě Jalisco vyšetřovatelé za posledních pět let nalezli asi 1 500 mrtvých těl. Celkový počet vražd v Mexiku patří k nejvyšším na světě. Únosy a obchodování s lidmi je časté zejména v pohraničních oblastech.

Většina z pohřešovaných zmizela po roce 2006, kdy v Mexiku začala drogová válka, napsal americký web NBC. Příbuzní ztracených protestovali například loni v srpnu na Mezinárodní den zmizelých. Chtějí dosáhnout toho, aby se vláda začala situací intenzivněji zabývat, a aby vyšetřovatelé začali pátrat ihned po nahlášení zmizení. Často totiž policie nejdříve vyčkává, zda se člověk neobjeví v následujících dnech.

Mexický zástupce Úřadu OSN pro lidská práva Guillermo Fernández Maldonado připustil, že „jde o mimořádně obrovská čísla“. Agentura Reuters v květnu infomovala, že vláda země plánuje spustit databázi pohřešovaných osob.

Tagy:
drogy policie Mexiko vyšetřování pátrání vláda pohřešování Guadalajara Jalisco Guillermo Fernández drogová válka