Rusko přišlo o Tankové eso. Světový šampion neminul jediný terč, osudnou se mu stala válka

Ruský šampion Bato Basanov.

Válka na Ukrajině (9.5.2022 13:00)

Doma se mu přezdívalo Tankové eso. Teprve 25letý Bato Basanov se mohl pyšnit titulem mistra světa z mezinárodních válečných her 2021. Člen ruského tankového biatlonu neminul ani jeden terč při rychlosti až 50 kilometrů za hodinu. Osudná se mu však stala skutečná válka. Na Ukrajině padl.

Pětadvacetiletý Bato Basanov z Burjatska byl členem rekordního týmu v tankovém biatlonu, který se v roce 2021 představil ve válečných hrách před zraky ruského ministra obrany Sergeje Šojgu a náčelníka generálního štábu armády Valerije Gerasimova. Ti pravidelné soutěže považovali za klíčové vojenské prestižní akce.

Desátník byl oslavován coby „Tankové eso“ za to, že „proslavil Rusko tím, že se v rámci svého týmu stal mistrem světa v tankovém biatlonu“. Během soutěže na cvičišti Alabino v Moskevské oblasti ani jednou neminul –⁠ a to jel rychlostí až 50 kilometrů za hodinu. Přesto se nyní ukázalo, že cvičiště a skutečný boj jsou dvě rozdílné věci.

Basanov – jehož ruský tým T-72B3 porazil ve válečných hrách vojáky z 19 zemí včetně Číny – byl povolán na Ukrajinu. Stal se střelcem první roty tankového praporu 37. samostatné gardové motostřelecké brigády ruských sil protivzdušné obrany. Výcvik z her mu nakonec život nezachránil, padl.

Trvalo sedm týdnů, než bylo tělo mladíka vyzvednuto a převezeno k jeho rodině, která jej v pátek pohřbila. „Bato byl otevřený, vnímavý, velmi společenský člověk. Věrný kamarád a přítel, který byl vždy připraven přijít na pomoc,“ popsali „Tankové eso“ jeho blízcí.

Web Daily Mail citoval nejmenovaného ruského vojenského experta, který Putinovu vládu obvinil ze „zpackané modernizace tanků“. Ta podle něj stojí za zhoršenou optikou a zaměřovací technikou, než starší ukrajinské tanky, které byly modernizovány západním vybavením. „Bojový výcvik ruských tankových jednotek je nechutný. Tyto nedostatky vedly k neutěšenému výkonu Ruska ve válce,“ uzavřel.

Tagy:
válka Vladimir Putin smrt Ukrajina biatlon hry šampionát Rusko Valerij Gerasimov Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Moskevská oblast Bato Basanov Burjatsko