V noci je z Kyjeva město duchů, popisuje reportér CNN Prima NEWS. Ve dne je to „lockdown“

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přímo z Kyjeva

Reportér CNN Prima NEWS přímo z Kyjeva

Po sedmé hodině večerní platí v Kyjevě zákaz vycházení. Lidé to berou opravdu vážně. „Z Kyjeva se v noci stává město duchů. Minutu po sedmé už si nikdo nedovolí jít ven,“ hlásí z ukrajinské metropole reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Po dobu zákazu se ve městě podle něj pohybují pouze vojáci a teritoriální obrana.

„Zákaz vycházení berou Ukrajinci opravdu vážně, zejména pak zdejší bezpečnostní složky. Minutu po sedmé hodině jsem se nikdy na ulice Kyjeva nepodíval,“ přiznal reportér CNN Prima NEWS.

„Podle toho, jak vážně zákaz všichni berou, soudím, že po sedmé hodině se z metropole stává město duchů. Jediní lidé, kteří se v tuto dobu na ulicích města pohybují, jsou vojáci a místní ozbrojenci, kteří hlídají check pointy,“ uvedl Zrno.

Situace přes den se podle něj příliš neliší. „Během dne to tu vypadá jak v době tvrdého lockdownu. Město žije, ale všechny obchody jsou s výjimkou potravin a lékáren zavřené. Na ulicích se pohybuje málo lidí a po ulicích se prohání jen několik aut,“ pokračoval.

Situace ve městě je navíc podle něj velmi napjatá. Doposud téměř třímilionové město opustila již polovina jeho obyvatel. Uvedl to starosta Vitalij Kličko.

„Ve městě je cítit nervozita. Po celé metropoli jsou rozmístěny check pointy i nejrůznější zátarasy. Například betonové bloky, tramvaje i nákladní vozy. Ale o žádnou pevnou pevnost, jak zmiňoval ve čtvrtek Kličko, se rozhodně nejedná. Spíše je to tak, že Ukrajinci věří své armádě a tomu, že frontu před Kyjevem udrží,“ popsal atmosféru v ukrajinské metropoli Zrno.

Tagy: