V Plzni měl znásilnit a shodit ze srázu mladou dívku. Cizinec jde k soudu, hrozí mu doživotí

Soud muže dříve poslal do vazby.

Muži za znásilnění hrozí doživotí

Cizinci, který měl v srpnu loňského roku v Plzni znásilnit a pokusit se zavraždit patnáctiletou dívku, hrozí až výjimečný trest. Sledovaný případ začne podle informací CNN Prima NEWS zanedlouho projednávat krajský soud v Plzni.

Podezřelý nejdříve dívku podle policistů vylákal do parku, pak ji znásilnil a nakonec se jí pokusil zavraždit. Když si myslel, že dívka už nedýchá, zabalil ji do pytle a shodil ze srázu. Tím, že předstírala smrt, si zachránila život.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabil se roztokem pro zvířata. Veterinář z Ústecka, který ho muži prodal, dostal podmínku

Domnělého agresora teď čeká soud. „Ke Krajskému soudu v Plzni byla podána obžaloba na jednu osobu pro zločin pohlavního zneužití, zločin znásilnění a zločin vraždy ve stádiu pokusu,“ sdělil CNN Prima NEWS státní zástupce Jiří Richtr. „Soud se bude věcí zabývat v následujících měsících,“ doplnila mluvčí krajského soudu Jana Rubášová. Obžalovanému cizinci hrozí patnáct až dvacet let vězení, ale i výjimečný trest. Tedy 20 až 30 let odnětí svobody, případně doživotí.

Líčení může začít už příští měsíc

Policie o obviněném dříve řekla, že je cizinec dlouhodobě žijící v ČR, odmítala ale říci, z jaké země. Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který kvůli situaci vloni svolal bezpečnostní tým, na svém facebookovém profilu napsal, že obviněný je Ukrajinec, nikoliv ale uprchlík. Napjatou náladu ve společnosti se dříve v souvislosti se zločinem snažil uklidnit ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Ke generalizacím a rozdmýchávání nesnášenlivosti kvůli národnosti útočníka není důvod. Stejně jako násilí, které právem odsuzujeme, takové věci do civilizované společnosti nepatří,“ uvedl.

Svůj čin si útočník pravděpodobně předem promyslel. Dívku, kterou nějakou dobu znal, podle policistů svázal, ústa jí přelepil páskou a před znásilněním ji měl dokonce pobodat. „Trestnou činnost je nutné stíhat striktně už proto, aby neměli cizinci pocit, že jsou v České republice beztrestní. I podle ukrajinského trestního zákoníku by pachateli za tento skutek hrozil trest doživotí a propadnutí majetku,“ poznamenal advokát Petr Ptáček.

Začátek hlavního líčení zatím nebyl nařízen, protože ale jde o velmi sledovaný případ, a navíc je obžalovaný ve vazbě, lze předpokládat, že k zahájení dojde už v průběhu příštího měsíce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policisté na Plzeňsku šetří případ extrémní šikany na základní škole. Dívku nutili k perverzím

Tagy: