Očkování v domovech seniorů odstartuje Praha v pondělí, pomůže Červený kříž

První očkování mobilním týmem

V Praze v pondělí odstartuje očkování proti koronaviru v domovech pro seniory. Mobilní tým začne práci v Domově u Agáty v pražských Řeporyjích, potvrdilo CNN Prima NEWS vedení zařízení. Hlavní město si očkování pro seniory a personál domovů zařizuje po své vlastní ose.

Jednou z klientek domova je i paní Jarmila, která bude v pondělí očkována. Rozhovor s ní jsme museli kvůli zákazu vstupu do domova vést skrze skleněnou stěnu.

„Má rodina mi očkování naprosto schvaluje. Syn i snacha COVID-19 prodělali a vědí, jak je to těžké. Myslím si, že je to jediný způsob, jak s koronavirem bojovat. Je to podle mě velmi důležité,“ uvedla paní Jarmila. Věří, že očkování je jediná cesta, jak se vrátit k normálnímu životu.

„Velice se těším, i když si myslím, že to bude ještě dlouho trvat, než se vrátíme k normálnímu životu. Ale je to jediný způsob boje s koronavirem,“ dodala. Mobilní tým bude v budově v pražských Řeporyjích očkovat celkem 53 lidí. Jde jak o seniory, tak personál.

Do konce týdne by měli být naočkování všichni, kteří o to stojí

„Tím, že jsme si požádali o mobilní tým, protože jsme sociální zařízení a nemáme žádné nástroje na očkování, tak nám vyhověli a budeme úplně první, které bude mobilní tým očkovat,“ vysvětlila spolumajitelka Domu u Agáty Ilona Kněžínková.

Dům u Agáty očkování řešil s pražským magistrátem. S očkovací akcí měli velké papírování. „Nejdřív se bude očkovat personál ve službě, aby poté mohli pomáhat klientům, poté další personál. A klienti budou očkováni ve svých pokojích, aby byli v klidu,“ dodala Kněžínková.

Očkování v domovech seniorů si zařizuje Praha sama a nečeká na možnost, až se senioři budou moci od 15. ledna registrovat. „Do konce příštího týdne chceme mít v domovech očkované všechny klienty a pracovníky, kteří budou mít zájem a kterým to umožní jejich zdravotní stav,“ uvedla radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Magistrátu hlavního města Prahy Milena Johnová (Praha sobě).

Vozidlo Českého červeného kříže převážející očkovací tým, vakcíny i potřebný zdravotnický materiál navštíví všechna pobytová zařízení, která nemají možnost očkovat s využitím vlastního praktického lékaře a sester.

Tagy: