V Praze vzniklo obří centrum na pomoc Ukrajincům. Plánuje odbavit dva tisíce lidí denně

V Praze je další posílené krajské asistenční centrum na pomoc Ukrajincům. V Kongresovém centru si mohou uprchlíci zařídit vše potřebné, aby mohli pobývat na českém území.

Právě v Krajském asistenčním centru najdou utečenci možnost vyřešit veškeré náležitosti týkající se pobytu v Česku. „Především je tady cizinecká policie, kde je možné se zaregistrovat. Vzhledem k tomu, že začal platit nouzový stav, dá se tu zařídit i žádost o doplňkovou ochranu. Lidé si zde zařídí i zdravotní pojištění na přepážce VZP. Kromě toho je tady i přepážka úřadu práce,“ popsal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Pracovníci uprchlíkům pomohou sehnat ubytování nebo poradí, jak vyřešit situaci s dětmi a povinnou školní docházkou. Pak už tu mohou Ukrajinci normálně žít. Alespoň po dobu jednoho roku. Obří asistenční centrum vzniklo přes noc a ještě pořád se ladí drobné problémy. „Ráno (v pátek) už od pěti tady stály davy lidí z Ukrajiny, do toho ještě začal padat sníh, takže jsme tu museli stavět přístřešky. Měli jsme také výpadek rezervačního elektronického systému. Museli jsme psát ručně papírky,“ vysvětlil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Centrum je otevřeno každý den

Přestože se občas něco nepovedlo, uprchlíci si nestěžovali. „Čekáme tak dvě hodiny, ale to je málo. Měli jsme polévku, kafíčko, všechno. Děkujeme České republice, že se o nás tak postarala. Manžel je ve válce, musí tam být,“ řekla Halena. „Dnes to je perfektní,“ dodala Lidia.

Myslelo se i na děti. Jsou tu celkem čtyři dětské koutky. Aspoň na chvíli tu tak mohou zapomenout na to, co se okolo nich děje.

Kongresové centrum chce poskytnout pomoc dvěma tisícovkám lidí každý den. Otevřené bude dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu. Utečenci se tak mohou přijít zaregistrovat kdykoliv, kdy se jim podaří do hlavního města dostat.

Tagy: