Poprask v ruské státní televizi: Putin by měl skončit, řekl politik. Následovala reklamní pauza

Divákům diskuzního pořadu ruské státní televize NTV se naskytl nečekaný pohled. Politik Boris Nadězdin totiž v přímém přenosu vyzval Rusy, aby v příštích prezidentských volbách zvolili jinou než současnou hlavu státu. Není to přitom poprvé, co proti Vladimiru Putinovi vystoupil. Ačkoliv na sociálních sítích prohlášení vyvolalo poprask, podle Jiřího Justa – spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě – Rusové s podobnými výroky kvůli rozpoutání debaty jaksi počítají.

„Za současného politického režimu není možné, abychom se vrátili do Evropy. Musíme si prostě zvolit jiné autority, které by zemi řídily, které by tento příběh s Ukrajinou zastavily a vybudovaly vztahy s evropskými zeměmi,“ řekl Naděždin ve vysílání ruské televize.

Ukrajinci jsou připraveni na protiofenzivu, podívejte se na jejich motivační video:

ČTĚTE TAKÉ: Drsné záběry z bojů: Rusy úkryt pod mostem nespasil. Zkázu po salvě výbušnin dokonal tank

Ostatní diskutující i moderátor se ho snažili umlčet, on ale pokračoval. „Příští rok máme prezidentské volby. Potřebujeme si vybrat někoho nového, ne Putina. Poté bude vše v pořádku,“ dodal.

Moderátor diskuze byl z Naděždinových slov viditelně nervózní a krátce po jeho vyjádření následovala přestávka v pořadu. Video s anglickými titulky sdílel na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

„V ruské televizi propagandisté poprvé uvedli, že Putin a vedoucí představitelé země musí odstoupit a je třeba zvolit jiné,“ napsal k videu. Jak ale CNN Prima NEWS sdělil její spolupracovník v Moskvě Jiří Just, Naděždin je pravidelným hostem politických show a není to první podobně ostrý výrok, „který, jak se může zdát, nabourává propagandou vytvářenou realitu“.

„Pan Naděždin se v show neobjevuje náhodou. Je zván tehdy, když ho dramaturgie pořadu potřebuje – a když je potřeba, aby zaznělo to, co zaznít má. Jako televizní a politický harcovník ví, co může a nemůže v přímém přenosu říct. Pochybuji, že by byl ochoten riskovat svou svobodou a kariéru,“ sdělil Just.

Osobně tipuje, že politika do pořadu zvou ve chvíli, kdy je ve studiu potřeba rozpoutat debatu – a divák před televizní obrazovkou neusnul. „Naproti němu sedí čtyři experti, kteří společně se dvěma moderátory všem moc dobře vysvětlí, že se Boris Borisovič mýlí,“ dodal novinář.

Minulý rok v září bývalý liberální člen ruského parlamentu například prohlásil, že by se měly boje ukončit a volal po zahájení mírových jednání. Podle něj byl Putin uveden v omyl zpravodajskými službami, které mu řekly, že odpor na sousední Ukrajině bude krátký a neúčinný.

V poslední době je to již několikátý případ kritiky ruského vedení. Před několika týdny zveřejnil Jegenij Prigožin video, v němž kvůli nedostatku dodávek munice sprostě nadával ministru obrany Sergeji Šojguovi a náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovovi.

„Plán na dobytí Donbasu byl špatně koncipován a spotřeboval mnoho zkušených vojáků, téměř úplně vyčerpal zásoby zbraní, vybavení a munice, které jsou nezbytné pro další útočné operace,“ uvedl jen před pár dny bývalý Putinův velitel Doněcké lidové republiky Igor Girkin. A myšlenku na obsazení Bachmutu označil za „kretenismus“.

Stíhejte Putina, volal politik

Po odvolání Putina volal na konci minulého roku také opoziční poslanec petrohradské dumy Nikita Juferjev. Putin totiž během tiskové konference použil v souvislosti s invazí na Ukrajinu slovo „válka“, což je v rozporu s jím podepsaným zákonem, podle něhož se tak konflikt označovat nesmí a používá se termín „speciální vojenská operace“.

Pokud by někdo v Rusku označil konflikt na Ukrajině za „válku“, jednalo by se podle tohoto zákona o „lživou informaci“. Odsouzený za takový výrok může u soudu v Rusku dostat až neuvěřitelných 15 let vězení.

Podle Juferjeva, který ze své země uprchl, by měly ruské úřady Putina stíhat, a to právě za šíření lživé informace. Opozičník zároveň dodal, že kvůli značně kontroverznímu zákonu bylo již mnoho lidí v Rusku posláno do věznic. V exilu dokonce hovořil dokonce až o několika tisících lidí.

Tagy: