Putin porušil vlastní zákon, použil slovo ‚‚válka‘‘. Stíhejte ho jako ostatní, volá opozičník

Válka na Ukrajině trvá již deset měsíců, ačkoliv jí tak Rusové nenazývají. Slovu „válka“ se vyhýbají a používají místo toho výraz „speciální vojenská operace“. Došlo ale k překvapivé situaci. Slovo „válka“ v souvislosti s Ukrajinou totiž poprvé od samého začátku konfliktu pronesl i sám ruský prezident Vladimir Putin. Porušil tím svůj vlastní zákon, který před časem podepsal. A hned se objevila výzva, aby byl Putin za porušení zákona trestně stíhán.

„Naším cílem není rozjíždět kolo vojenského konfliktu, ale právě naopak ukončit tuto válku,“ prohlásil Putin na jedné ze svých tiskových konferencí v Moskvě.

Paradoxem je, že těmito slovy porušil svůj vlastní zákon. Krátce po zahájení invaze na Ukrajinu totiž rozhodl, že v jeho domovském Rusku se konflikt na Ukrajině „válkou“ nazývat nesmí. Cenzurní zákon Putin nechal schválit již v březnu a zní vcelku hrozivě. Pokud by někdo v Rusku označil konflikt na Ukrajině za „válku“, jednalo by se podle tohoto zákona o „lživou informaci“. Odsouzený za takový výrok může u soudu v Rusku dostat až neuvěřitelných 15 let vězení.

Zahajte trestní stíhání Putina

Je krajně nepravděpodobné, že by se zákon nakonec obrátil proti svému tvůrci. Putin se navíc od začátku konfliktu slovu „válka“ vyhýbal, tudíž je otázkou, zda se tentokrát nepřeřekl.

Situace však ihned využil ruský opoziční zákonodárce Nikita Juferjev. Petrohradský poslanec místní Dumy, který pro své názory a postoje z Ruska před časem uprchl, na sociální síti Twitter napsal, že ruské úřady by měly začít s trestním stíháním právě proti Putinovi. Důvod má jednoduchý – šíření lživé informace.

Juferjev zároveň dodal, že kvůli značně kontroverznímu zákonu bylo již mnoho lidí v Rusku posláno do věznic. Zákonodárce v exilu hovoří dokonce až o několika tisících lidí.

„Speciální vojenská operace“ a „denacifikace“

Válka na Ukrajině započala ruskou invazí 24. února letošního roku. Již několik let předtím však mezi oběma státy panovalo značné napětí, a to nejen kvůli proruským separatistům na Donbasu, ale také kvůli ruské anexi Krymu. Tu však uznává jen málokterý stát ve světě.

Ruská hlava státu Ukrajině nevyhlásila válku a invazi ospravedlňovala tím, že Rusko pomáhá svým lidem na Donbasu, kteří chtějí být součástí jeho federace. Dalším důvodem byla údajná „denacifikace“ Ukrajiny.

Prokremelská média šla, a i nadále jdou, v tomto ohledu Putinovi na ruku. V ruských televizních pořadech se střídají řečníci s jedním neuvěřitelným tvrzením o Ukrajině či NATO za druhým.

Šílené myšlenky mají moderátoři těchto relací i přesto, že se vývoj války značně přiklonil na stranu Ukrajiny. V souvislosti s návštěvou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA zazněl například i nápad, že by Rusové měli situace využít a pokusit se znovu obsadit Kyjev.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva NATO propaganda Ukrajina Rusko Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu anexe Krymu Ruskou federací