Záběry ničivého útoku Ukrajinců oblétly svět: Na ruský tank svrhli výbušninu, ten explodoval

Zničený ruský tank u Charkova, 13. května

Matyáš Zrno o aktuální situaci na Ukrajině

Internetem se šíří nové záběry z bojů na východě Ukrajiny. Na jednom z videí je vidět ruský tank, na který nedaleko Izjumu zaútočil dron ukrajinské armády. Poslední svržená výbušnina prošla až do vnitřní části obrněnce a způsobila masivní explozi. Z ruského stroje nezbylo prakticky nic. Autentičnost záběrů není možné v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Útok měla provést 93. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády, a to 14. května. Bezpilotní letoun u Izjumu v Charkovské oblasti vystopoval osamocený ruský tank. Když se dostal přímo nad obrněné vozidlo, začal na něj shazovat tříštivé granáty.

Hned po prvním výbuchu se dali na útěk dva ruští vojáci, kteří se předtím pravděpodobně opírali o tank. Dron však ve svém útoku pokračoval. Během chvíle na nepřátelské vozidlo shodil další tři výbušniny. Vzhledem k následnému pohybu stroje je jasné, že se v tanku nacházel minimálně jeden voják.

Svržení čtvrté výbušniny mělo pro obrněnec fatální následky. Vzplála totiž munice uvnitř tanku, což způsobilo obrovskou explozi. Později se na Twitteru začaly šířit další snímky, které mají ukazovat následky výbuchu. Z fotek je patrné, že z ruského tanku nezbylo prakticky vůbec nic.

Ukrajina praktikuje útoky na okupanty pomocí zastaralých tříštivých granátů poměrně často. Ukazuje se, že s pomocí bezpilotních letounů se jedná o poměrně levnou, zato vražednou kombinaci, jak likvidovat ruské tanky i pěchotu.

I díky tomu se Ukrajincům daří Rusy u Charkova postupně vytlačovat. Tamní ministerstvo obrany dokonce v pondělí uvedlo, že se jedné z jednotek ukrajinské domobrany v Charkovské oblasti už povedlo dosáhnout státní hranice s Ruskem.

Tagy: