Nařídil jsem popravu několika Ukrajinců, přiznal ve videu vagnerovec. Teď se omlouvá

Ukrajinské síly zveřejnily video se zajatým ruským žoldákem z Vagnerovy skupiny, který se přiznal, že osobně nařídil popravu několika lidí. Nyní se kaje a omlouvá. Zda skutečně za činem stál, nelze v době konfliktu nezávisle ověřit.

Obránci se zadrženým Rusem Andrejem Veselovem natočili video, na němž se přiznal k vydání rozkazu k popravě několika Ukrajinců. „Dle mých instrukcí byli zabiti. Zhruba osm. Bylo to během dlouhého období, od srpna do prosince,“ popisoval vagnerovec.

Jím uvedené číslo měli potvrdit další ruští vojáci na základě spatřených mrtvých těl. Zajatý žoldák tvrdí, že ho jeho jednání mrzí. „Kaju se a omlouvám lidu Ukrajiny,“ říkal na záběrech. Na Ukrajinu prý odešel bojovat, aby „zemi osvobodil od okupantů“. Doplnil, že v poslední době bojoval v okolí východoukrajinského Bachmutu.

Vagnerovci mají ztráty, tlačí u Soledaru

Vagnerovci a ruská armáda se v posledních týdnech neúspěšně pokouší obsadit zmiňovaný Bachmut. Oblast však stále ještě drží Ukrajinci.

Úspěchu však Rusové dosáhli v Soledaru. Obsadili většinu, ne-li celé město, uvedl ve své nejnovější zprávě americký Institut pro studium války (ISW).

Vagnerovci však mají od začátku války těžké ztráty. I proto jejich šéf a zakladatel Jevgenij Prigožin už delší dobu verbuje do svých řad trestance, ať je jejich zločin jakýkoliv. Nabírá i vrahy, násilníky a mezi žoldáky má být i kanibal. Tyto ozbrojené vězně pak velení vagnerovců posílá do nejtužších bojů v podstatě jako potravu pro ukrajinské zbraně.

Tagy:
válka žoldáci Ukrajina Rusko zajetí Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin