V Soledaru probíhají těžké boje. Město jsme převzali, tvrdí Rusko, Ukrajina to popírá

Na Donbasu nadále zuří brutální boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými okupanty. Obzvlášť krvavé bitvy probíhají u doněckého Bachmutu a Soledaru. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruská armáda ve čtvrtek převzala nad Soledarem kontrolu. Ukrajinská armáda to ale popřela. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal poradu ukrajinského vrchního velení. Obráncům obou východoukrajinských měst, kteří čelí ruským útokům, slíbil rychlé a nepřetržité zásobování municí a vším potřebným.

Ruská invazní vojska se podle Moskvy zmocnila východoukrajinského města Soledar, o které sváděla těžké boje s ukrajinskými obránci. Ruské ministerstvo obrany v pátek podle tiskových agentur sdělilo, že jeho armáda město dostala pod kontrolu ve čtvrtek večer. „Večer 12. ledna bylo dokončeno osvobození města Soledar, které je důležité pro pokračování úspěšných útočných operací v doněckém směru,“ prohlásil podle agentury TASS mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov, přičemž použil termín „osvobození“, kterým Moskva označuje dobytí a okupaci ukrajinských měst.

Aktuální informace najdete ZDE.

Kyjev však toto tvrzení popírá. Podle mluvčího východního uskupení ukrajinských sil Serhije Čerevatého pokračují boje uvnitř města. „Informace o tom, že se ukrajinské síly stáhly ze Soledaru, není pravdivá. Boje tam pokračují,“ sdělil Čerevatyj a podotkl, že nepřítel tam má převahu, jelikož k Soledaru vrhnul maximum svých sil. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany ráno uvedla, že noc v Soledaru byla „horká“. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední zprávě o situaci na Ukrajině napsal, že ruské invazní síly pravděpodobně obsadily většinu, ne-li celý Soledar –⁠ označili ho za „malé vítězství“ pro ruskou armádu, které pravděpodobně není předzvěstí brzkého obklíčení nedalekého města Bachmut, jež se Rusové pokoušejí dobýt už řadu měsíců.

Podle expertů ukrajinské síly na jiných místech úspěšně odrážejí útoky ruských okupantů, či dokonce mírně postupují. „Obránci Ukrajiny se blíží ke Kreminně v Luhanské oblasti. Ofenziva ukrajinských ozbrojených sil pokračuje a Rusové nejsou schopni útoku čelit. Kromě toho se okupanti snaží obklíčit Bachmut v Doněcké oblasti, ale nedaří se jim to,“ uvedla agentura Unian.

Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Krajev odhadl, že obě strany v bitvě o Soledar každý den přicházejí o několik stovek vojáků a spotřeba munice je obrovská. „Je to jedna z největších a nejtvrdších bitev na evropském kontinentu od druhé světové války,“ řekl stanici BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že kvůli probíhajícím bitvám o Soledar a Bachmut svolal poradu ukrajinského vrchního velení. Obráncům obou východoukrajinských měst, kteří čelí ruským útokům, slíbil rychlé a nepřetržité zásobování municí a vším potřebným. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak označil v rozhovoru s agenturou AFP boje o Soledar a Bachmut za nejkrvavější od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu.

Polský prezident Andrzej Duda podepsal dokument, díky kterému budou moci v Polsku působit příslušníci německého bundeswehru. Jde o vojáky, kteří budou obsluhovat systém protivzdušné obrany Patriot.

Ukrajinští představitelé varují před hrozícím novým ruským útokem, přičemž by podle nich mohl přijít z Běloruska. Podle agentury Reuters je to však nepravděpodobné kvůli složitému terénu. V oblasti severozápadní Ukrajiny poblíž hranic s Běloruskem jsou totiž řeky vylité z břehů, silná vrstva bahna a podmáčená pole.

Tagy:
válka Ukrajina Bělorusko on-line Andrzej Duda Rusko Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu