Válek o členovi z TSS: Kdyby dělal zkoušku z epidemiologie, tak vyletí

360° 23.9.2021

„Chránit se proti koronaviru musíme, covid není žádná chřipečka,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). Reagoval tak na slova bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Jindřicha Rajchla (TSS), který zpochybnil efektivitu očkování. „Kdybyste dělal zkoušku z epidemiologie, letíte i na třetí termín,“ dodal Válek.

„Covid roznášejí očkovaní i nenaočkovaní. V Izraeli roste počet případů i hospitalizací, a to přesto, že je v zemi vysoká proočkovanost,“ sdělil Rajchl (TSS), který je sám tvrdým odmítačem očkování.

„Kdyby kolega dělal zkoušku z epidemiologie, tak letí i na třetí termín. Stejné nesmysly padaly i v souvislosti s černými neštovicemi. Musíme chránit lidi proti vážnému onemocnění,“ reagoval na jeho slova Válek (TOP 09).

Podle svých slov sice nemá data z Izraele ale každý týden dostává čerstvé informace ze zdejších fakultních nemocnic. „Hospitalizovaných lidí, kteří jsou naočkovaní, je zanedbatelné množství a je fakt, že i průběh u pacientů, kteří leží na JIPkách, je slabší,“ dodal.

I proto si myslí, že má česká společnost dostatečnou imunitu. „V tuzemsku jsme měli mnoho mrtvých a víc nakažených, z toho důvodu je u nás větší promořenost,“ sdělil.

Jsou údaje o proočkovanosti správné?

Válek na druhou stranu zpochybnil údaje o pročokovanosti. „Je otázkou, zda do těch 65 procent naočkovaných jsou započítaní i cizinci. Číslo vyplývá pravděpodobně jen z těch, kteří mají české občanství. Ministerstvo na to nedokáže odpovědět,“ kritizoval vládu Válek. Tlak na neočkované se podle něj bude stupňovat, a to bez ohledu na to, jaký zrovna vládne režim.

Kroky nynější vlády však Rajchl přirovnal k praktikám minulého režimu. „Nechci hrát tuhle hru, je to tady jako před rokem 1989 – buďte hodní a můžete na dovolenou do Jugoslávie. Diskriminovat jednu či druhou skupinu je nepřijatelné,“ oponoval.

Na důležitost očkování v pořadu Co Čech, to politik! apeloval i biolog Jaroslav Flegr. „Je potřeba vysvětlovat. Myslím, že mezi odpůrce očkování patří ti, kteří tento postoj zaujali z politických důvodů, druzí proto, že chtějí být zajímaví, ale je mezi nimi i obrovská skupina těch, kteří vakcínu nechtějí, protože o ní moc nevědí, nebo uvěřili dezinformacím,“ dodal biolog.

Tagy: