Zvýhodnění očkovaných je nejlepší motivace, prosazuje Prymula a poukazuje na zahraničí

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Zvýhodňujme očkované, prosazuje epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj jde o nejlepší motivaci k vakcinaci proti koronaviru, i když je selektivní. V pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS totiž řekl, že lidé, kteří zatím nejsou očkovaní, o vakcínu už nestojí.

„Zvýhodňování očkovaných je cesta, jakým způsobem postupovat, protože ostatní metody příliš úspěšné nebyly. Když se podíváme zpět, asi největší motivací bylo cestování do zahraničí, protože lidé zpravidla nepřemýšlejí o svých zdravotních handicapech nebo jiných zdravotních záležitostech,“ uvedl v Novém dni Roman Prymula.

V Rakousku nebo Německu tento způsob motivace k očkování nazývají férovostí. „Měli bychom je následovat,“ vyzval epidemiolog.

Zároveň však uznal, že takový způsob motivace je selektivní. „Jsme ale v situaci, kdy musíme nějakým způsobem pokrýt celou populaci. A to, že budeme opakovaně očkovat pouze polovinu populace, je také naprosto selektivní. Z tohoto důvodu populační opatření musí být plošná,“ je přesvědčen.

Očkovat se už prostě nechtějí

To, že zájem lidí o očkování v Česku stagnuje, ukázal i exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo pouze 69 procent z 1 014 dotazovaných a nechat se naočkovat mají v plánu už asi jen tři procenta dospělé populace. Přibližně pětina české veřejnosti, tedy 20 procent, se nechce očkovat proti nákaze COVID-19 a dalších osm procent s očkováním váhá.

„Trend zpomalování zájmu o očkování je zcela zřejmý. Lidé, kteří zatím očkovaní nebyli, už nejsou ti, na které se nedostalo, vakcinovaní být už prostě nechtějí. To je problém. Motivační systém v řadě zemí se mění od pozitivní motivace po negativní a jejich efekt je poměrně nízký,“ zhodnotil bývalý ministr zdravotnictví.

V pořadu Nový den také řekl, že nárůst nově nakažených v současné době není dramatický, že se pohybuje v optimistickém scénáři. Podle Prymuly by lidé ale ještě stále měli nosit respirátory, protože ty zpomalují přenos koronaviru i chřipky.

Tagy: