Valeš ke kauze záložny: Fialovo opomenutí je to nejmenší, kolem stojí mnohem větší problémy

Premiér Petr Fiala (ODS)

Valeš o kauze Fialovy záložny

Opomenutí premiéra Petra Fialy (ODS) peněz v kampeličce je oproti jiným souvisejícím problémům to nejmenší. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil politolog Lukáš Valeš. Upozornil na potrestání záložny Českou národní bankou (ČNB) ohledně nejasných mechanismů proti možnému praní špinavých peněz. Vláda si podle odborníka podobnými aférami sama „nabíhá na vidle“.

Zjištění ohledně fungování záložny, s nimiž přišel web Seznam Zprávy, jsou podle politologa výrazným varovným signálem. „Záložna byla potrestána jak ČNB, tak Finančním analytickým úřadem kvůli tomu, že jí schází mechanismy proti praní špinavých peněz. Existují svědectví, že k něčemu takovému skutečně došlo, a navíc některé stopy vedou k ODS,“ shrnul politolog.

K TÉMATU: Konfliktů ve vládě teď bude víc, míní Dolejší. Řekl, proč je Pekarová naštvaná na Rakušana

Image kampeličky je kvůli tomu výrazně špatná. „Otázkou zůstává, zda o těchto nejasnostech premiér nevěděl, nebo zda je za tím mnohem víc,“ uvedl odborník ve vysílání CNN Prima NEWS. „Vláda si svými kauzami či poloaférami sama nabíhá na příslovečné vidle, takže se opozice vůbec nemusí snažit. Preference kabinetu proto čím dál více klesají,“ zdůraznil Valeš.

Ministerský předseda Fiala v minulosti nezapsal podíl v družstevní záložně do majetkového oznámení, za což je kritizován opozičními představiteli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslanci se zabývali kauzou kampeličky, kde měl uložené peníze premiér Fiala

Tagy: