Kauza Fialovy kampeličky: Na záložnu měli být napojeni agenti i podezřelý dárce

Na Petra Fialu (ODS) se snesla kritika kvůli jeho podílnictví v Podnikatelské družstevní záložně, na jejímž chodu se podíleli i bývalí členové ODS. Ve společnosti se údajně angažovali také lidé namočení do skandálů kolem Úřadu pro zahraniční styky a informace, při nichž zmizelo několik stovek milionů korun. Fiala se nařčením brání, svým vkladem do družstva prý chtěl pouze diverzifikovat své prostředky. Se zjištěním přišel web iDnes.cz.

Jedním z výše uvedených je Lubomír Hromádka, v současnosti v důchodovém věku. V roce 2015, kdy se Fiala postavil do čela občanských demokratů, kteří se potýkali s nepříznivými volebními preferencemi a dluhy, přistála na účtu strany neobvykle vysoká darovaná částka 850 tisíc korun. Tyto peníze jí zaslal Hromádka prostřednictvím účtu v záložně, přičemž ve stejný rok si tam Fiala uložil 950 tisíc korun, píše web iDnes.cz.

K TÉMATU: Fiala a spol. slaví schválení korespondenční volby. Je to spravedlivé a správné, řekl

Pro týdeník EURO Hromádka uvedl, že je pouze dlouholetým podporovatelem ODS a člověkem, kterému „záleží na budoucnosti České republiky“. Podle webu byl přitom jednatelem společnosti Galerie Gema, která sídlí v pražské Celetné, tedy na stejné adrese jako diskutovaná kampelička, již měl prakticky ovládat.

Předsedkyní představenstva v té době byla Tereza Bisová, jež vydržela na tomto postu až do roku 2017. O sponzorském daru ODS tehdy věděla, ale „vzhledem k bankovnímu tajemství“ nesdělila bližší detaily. Přes její osobu se měla údajně do hry dostávat i další vlivná jména či dokonce agenti tajné služby. Bisová je neteří Jiřího Bise, zakladatele marketingové agentury Bison & Rose, s níž spolupracoval i Miloš Růžička.

Jeho jméno padlo i ve premiérově vysvětlení k celé kauze. „Důvod založení účtu byl jednoduchý: Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí diverzifikovat. Proto jsem tam část úspor uložil. Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě,“ uvedl Fiala v příspěvku na sociální síti X.

Růžička je údajně jedním z prvních žáků předsedy vlády z dob prvního působení ve vysokoškolském prostředí. Několik let působil jako poradce sociálních demokratů, radil i bývalému ministru vnitra Milanu Chovancovi. Rovněž přišel s názvem Spolu pro současnou koalici.

Nejasná částka egyptské straně

Ve stejné zbrojařské firmě jako Bisová má téměř třetinový podíl i právník Petr Vališ, který dříve zastupoval u soudu bývalého tajného agenta a důstojníka vojenské rozvědky obviněného ze zpronevěry peněz vojenské služby ministerstva. Vališ je dosud členem představenstva firmy CyberGym Europe, dnes působící pod názvem CyberG Europe. Právě do této společnosti měla podle zjištění webu vlít tuzemská tajná služba nepozorovaně miliony dolarů, a to na výstavbu arény pro tréninky ohledně kybernetické bezpečnosti.

Úřad pro zahraniční styky a informace se pro tento krok rozhodl, protože chtěl rozkrýt strukturu podnikání společnosti. Při vyšetřování exnáměstka rozvědky Zdeňka Blahuty ale vyšlo najevo, že je na firmu napojený. Po vypuknutí skandálu ohledně zpravodajské služby Blahutu právně zastupoval Vališ.

Další aférou bylo i údajné vyplacení stovek milionů korun tajné službě v Egyptě, které souviselo se snahou osvobodit misionáře Petra Jaška ze Súdánu. Severoafrická strana měla za poskytnuté prostředky pořídit mobilní odposlouchávací zařízení, ale dodnes není jasné, zda byla technologie skutečně zakoupena. Není jistá ani přesná výše vyplacené sumy.

V představenstvu firmy zasedal i Kamil Bahbouh, kterého v minulosti na pozici majitele Bison & Rose vystřídal Růžička. S Bahbouhem se v kampeličce setkal i premiér Fiala. „Představil se mi jako manažer záložny,“ uvedl premiér.

Účet v záložně měl i exministr

Služby družstevní záložny využil v minulosti i exposlanec ODS Petr Tluchoř, který si od organizace vzal půjčku na výstavbu vily v Kersku. Parcelu, na níž stavba vyrostla, mu přitom měl darovat jeho tchán a současně exministr zdravotnictví ODS Luděk Rubáš. Ten podle informací webu zakoupil pozemek neobvyklou cestou.

Firmu, která parcelu pořídila za šest milionů korun, měl krátce poté koupit za pouhých 20 tisíc korun. V minulosti se hájil, že se s majitelem vyrovnal po vlastní ose a mimo kontrakt. „Platil jsem ze svého soukromého účtu ve splátkách,“ řekl. Také Rubáš měl v kampeličce účet.

Na machinace okolo záložny upozornil i novinář Janek Kroupa. „Jsou kolem ní politici staré ODS, kteří byli stíháni v kauze trafik. Družstevníkům chodila každý rok upomínka,“ sdělil. Podnikatelská družstevní záložna v minulosti čelila mimo jiné kontrole a pokutě kvůli praní špinavých peněz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čistší než křišťál i odklon od manželky. Jak politici vysvětlovali machinace s financemi?

Tagy:
peníze politik ODS Petr Fiala zpravodajská služba majetkové přiznání sociální demokracie Milan Chovanec pozemek Petr Tluchoř sponzor Úřad pro zahraniční styky a informace Celetná Podnikatelská Družstevní Záložna Miloš Růžička Lubomír Hromádka Galerie Gema Tereza Bisová Kamil Bahbouh Luděk Rubáš