Válka Ruska s Ukrajinou nenastane, chtěl by ji jen zločinec, tvrdil před lety Solovjov

 Ruský propagandista a moderátor Vladimir Solovjov

Válka na Ukrajině (12.10.2022 11:00)

Mezi Ruskem a Ukrajinou nikdy nebude válka, protože by ji chtěl jen zločinec. Oba státy jsou spjaté duchem, krví a společnou historií. Taková slova ještě před lety hlásal ruský novinář Vladimir Solovjov. Ten je přitom dnes jednou z hlavních hlásných trub propagandy Kremlu ve válce na Ukrajině. Dnešní Solovjov nemá problém chodit k vulgaritám a k až neuvěřitelným výhrůžkám právě vůči Ukrajině či západním mocnostem, které Kyjev podporují.

„Mezi Ruskem a Ukrajinou nikdy nebude válka, protože kdokoliv, kdo by takový akt chtěl ve vší vážnosti učinit, je zločinec,“ prohlašoval veřejně v roce 2008 ruský novinář Vladimir Solovjov.

Video s jeho slovy, která pronesl na půdě Moskevského akademického uměleckého divadla před desítkami diváků, na sociální sítě zveřejnil novinář BBC Francis Scarr.

Solovjov ve videu vysvětluje, že na Ukrajině žijí lidé, kteří jsou Rusům mimořádně blízcí „v duchu, krvi i společné historii“. Vést proti nim válku by tak podle něj bylo tím „nejstrašlivějším zločinem“. „Nepotřebujeme řvát, že ‚Sevastopol je náš‘. Nemusíme ani řvát, že ‚Krym je náš‘,“ říká dále ve videu Solovjov.

Na nahrávce staré 14 let dodává, že Rusku by pouze stačilo učinit život běžným obyvatelům ve své zemi tak atraktivní, až by se lidé jiných národů raději rozhodli emigrovat do Ruska. Konkrétně zmiňuje Ukrajince, Bělorusy, Moldavany, Armény či Gruzínce.

Solovjov byl původně opoziční, pak dostal nabídku od Kremlu

Jeho tehdejší slova jsou tak diametrálně odlišná oproti těm, která pronáší nyní. Ve svém pravidelném pořadu, který má na stanici Rossija 1, často uráží Ukrajinu a západní mocnosti, zároveň státům, které stojí proti Rusku, vyhrožuje a vysmívá se jim.

„De facto začínáme vést válku proti zemím NATO. Budeme drtit válečnou mašinérii NATO i občany těchto zemí. Až tato operace skončí, NATO se bude muset zeptat sama sebe: ‚Máme se čím bránit a máme dost lidí na to, abychom se ubránili?‘ Žádné slitování nebude,“ prohlásil v jednom ze svých mnoha kontroverzních výstupů Solovjov.

Jeho proměna ovšem přišla už před časem. „Prodělal zajímavý vývoj. Původně byl lehce opoziční a pak, když dostal nabídku od režimu, změnil kabát a je z něho symbol ruské propagandy,“ sdělil v nedávném vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS spolupracovník redakce žijící v Moskvě Jiří Just.

Společně například s moderátorsko-manželskou dvojicí Olgou Skabejevovou a Jevgenijem Popovem či šéfkou televize RT Margaritou Simonjanovou dnes Solovjov patří mezi nejhlasitější a nejvlivnější postavy kremelské propagandy.

Tagy: