Válku na Ukrajině rozhodne příštích 10 dní, říká americký generál. Na co Rusové dojedou?

Už i Rusové přiznávají, že invaze na Ukrajinu neprobíhá podle jejich plánů. Válka trvá již tři týdny a ruská armáda neustále čelí houževnaté obraně ukrajinských vojáků. Podle amerického generála ve výslužbě Bena Hodgese se konflikt blíží do kritické fáze.

„Ruským generálům dochází čas, munice i vojáci. Nejde o žádné závěry na základě tajných informací. Vycházím z otevřených zdrojů a svých zkušeností. Na konflikt sice hledím z dálky, ale v tomto jsem si zcela jistý,“ uvedl Ben Hodges svou úvahu, kterou sepsal pro Centrum analýz evropské politiky (CEPA – Center for European Policy Analysis).

Podle něho je zcela zásadní, aby Západ urychlil a rozšířil podporu, kterou Ukrajině poskytuje. Připomněl třeba letecký most, kterým byly od června 1948 do května 1949 zásobovány západní zóny Berlína. „Ukrajinci potřebují zbraně a munici k ničení raket, řízených střel a dělostřelectva, které způsobují ukrajinským městům většinu škod,“ napsal Hodges. Stejně tak je podle něho důležité poskytování zpravodajských informací k lokalizaci ruských zbraňových systémů.

Dochází jim peníze a munice

Rusku dochází čas nejen z vojenského hlediska. Ben Hodges zdůraznil, že ekonomické sankce fungují a způsobují Rusku obrovské hospodářské potíže, které mimo jiné znamenají, že mu docházejí peníze na financování války, ale hrozí i faktické hroucení ruské ekonomiky. Hodges si také všímá narůstající nespokojenosti běžných Rusů. „Měli bychom udělat vše, co je v našich silách, abychom tuto nespokojenost podpořili a dali odvážným Rusům vědět, že mají naši podporu,“ dodal.

Americký generál ve výslužbě také připomíná, že Rusové se potýkají s nedostatkem munice. Jejich přechod k takzvané „opotřebovávací válce“ znamená výrazný nárůst spotřeby střel nejrůznějšího druhu nad rámce toho, co původně plánovali. „Stále budou mít k dispozici hodně konvenčního střeliva a takzvaných nenaváděných bomb. Řízené střely jsou totiž drahé, což snižuje jejich dostupnost. Rusové si zjevně mysleli, že vojenskou kampaň ukončí během několika dní, takže nemají připraveny větší zásoby. Skutečná spotřeba munice bývá během války větší, než jaký byl plán. A boj ve městech tuto spotřebu ještě umocní,“ dodal Ben Hodges.

Kyjev nedostanou, nemají na to lidi

Rusům dochází také vojáci. Podle Hodgese Rusko na Ukrajině nasadilo asi 50 procent své bojové síly. „My jsme v Iráku nasadili asi 29 procent a měli jsme potíže se tam udržet. Rusko nemá lidskou ani palebnou sílu k tomu, aby zvládlo obklíčit Kyjev, natož ho dobýt. Kyjev je velmi velké a hustě zastavěné město na březích jedné z největších evropských řek. Je to obtížný a složitý městský terén,“ zdůraznil Ben Hodges.

Jistou slabinu spatřuje v tom, že Kyjev se asi nebude schopen dostatečně efektivně bránit proti případnému zintenzivnění leteckých útoků. „Pravděpodobně zemře mnohem více civilistů, ale nevěřím, že město padne,“ dodal.

Hodges odhaduje, že počet obětí na straně ruské armády se pohybuje mezi pěti a šesti tisíci s tím, že počet zraněných bude násobně vyšší. „Moderní bojiště je extrémně smrtelné, obzvláště pro armádu složenou z chabě vycvičených a nedisciplinovaných vojáků,“ uvedl americký generál.

Informujme rodiny, aby neposílaly syny na smrt

Ben Hodges je přesvědčen, že Rusko ale už nemá dodatečnou vojenskou sílu kde brát. „Je zjevné, že oněch proklamovaných 900 tisíc vojáků je jen vymyšlené číslo. Neexistuje ani náznak, že by se najednou někde z lesa vynořilo dalších několik divizí, ani Pentagon neeviduje známky nějakého posilování,“ vysvětlil Hodges. Jako důkaz personální nouze ruské armády předkládá také ruskou veřejnou výzvu, aby do řad jeho armády přišli bojovat zahraniční vojáci, zejména ze Sýrie.

„Nyní existuje šance jejich personální problém prohloubit. Příští příjem nových branců do ruské armády je plánován na 1. dubna, kdy by mělo být povoláno do zbraně asi 130 tisíc synů ruských rodin ve věku 18 až 25 let,“ vysvětlil Ben Hodges, proč je pro vývoj celého konfliktu klíčových příštích deset dní.

Podle něho nyní musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom nadcházejících deset dní využili i po informační stránce. Hodges je přesvědčen, že se k Rusům musí dostávat zprávy o tom, co se na Ukrajině opravdu děje. Slibuje si od toho, že by tím mohl být výrazně narušen avizovaný nábor nových branců právě skrze jejich rodiny. „Příštích 10 dní bude rozhodujících. Bude to závod s časem, ale zatím z naší strany nevidím dostatečné úsilí,“ uzavřel Ben Hodges svou analýzu.

Tagy: