Zelenskyj: Rus, který má pravdivé informace, už pochopil, jak válka skončí. Hanbou a bídou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dalším ze svých pravidelných projevů zdůraznil, že každý ruský občan, který má přístup k pravdivým informacím o válce na Ukrajině, musí vědět, jak konflikt dopadne. Dodal, že jednání mezi oběma stranami o míru zní realističtěji. Každá válka podle něj nakonec skončí dohodou.

„Občané Ruska, každý z vás, kdo má přístup k pravdivým informacím, už musel pochopit, jak válka pro vaši zemi skončí. Hanba a bída, roky izolace. Velmi krutý represivní systém, který s vámi bude zacházet stejně nelidsky jako vaši okupanti s Ukrajinci. Co bude dál, záleží na vašich činech,“ vzkázal Zelenskyj.

Opřel se tak o sankce ze strany Západu, které mají za cíl znemožnit z finančních důvodů pokračovat Rusku ve válce a ekonomicky ochromit celou zemi. Jak mnoho expertů uvádí, sankce se pořádně projeví až za několik týdnů či měsíců, tedy možná až po skončení „speciální vojenské operace“, jak Rusové invazi na Ukrajinu stále nazývají.

Jedním z tradičních ruských nástrojů k ochromení nepřítele a udržení občanů na straně státu je tamní propaganda. „Pokud zůstanete pracovat pro propagandu, vystavujete se mnohem většímu riziku, než kdybyste odešli. Odejděte, riskujete sankce a mezinárodní tribunál za propagandu agresivní války a za ospravedlňování válečných zločinů,“ apeloval na Rusy Zelenskyj. „Odejděte. Pár měsíců bez práce je pro vás rozhodně lepší než doživotní mezinárodní perzekuce,“ dodal.

Jenže za Ukrajinou stojí, až na pár výjimek, většina zemí po celém světě. Jedním z největších podporovatelů jsou Česká republika nebo Polsko. Obě země žádají na půdě Evropské unie co nejtvrdší sankce a jejich premiéři se dokonce v pondělí vydali vlakem do ostřelovaného Kyjeva na osobní schůzku se Zelenským.

Ukrajinský prezident ale zve na Ukrajinu i „další přátele“. „Může to být nebezpečné, to je pravda. Protože naše nebe ještě není pro ruské rakety a letadla uzavřeno,“ připomněl svůj požadavek směrem k NATO, aby nad Ukrajinou byla vyhlášena bezletová zóna. Země Severoatlantické aliance to ale odmítají, protože by v takovém případě musely sestřelovat ruská letadla nebo stíhačky a konflikt by nejspíše jen dále eskaloval.

Zelenskyj vyzval, aby země pomáhaly ne slovy, ale činy – zbraněmi a novými sankcemi proti Rusku. „A také aktivním morálním postojem. Jde o všechny mezinárodní firmy, které stále zůstávají v Rusku. Neodcházejí, přestože plně chápou, že sponzorují válku a teror,“ vyzval k úplnému embargu zahraničních obchodů v Rusku.

V úterý člen ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak řekl, že rozhovory ukrajinských a ruských vyjednávačů jsou obtížné, ale určitě existuje prostor pro kompromis. Rozhovory mají pokračovat ve středu.

„Setkání pokračují a jsem informován, že pozice během jednání už zní realističtěji. Ale je třeba více času na rozhodnutí, která by byla v zájmu Ukrajiny,“ řekl Zelenskyj. „Všichni chceme mír a vítězství co nejdříve,“ dodal a vyzval národ k trpělivosti. Zdůraznil, že „každá válka končí dohodou“.

Tagy: