Poradce Zelenského: Rusové musí naverbovat další Syřany a kuchaře. Pobijeme je za týden

poradce ukrajinského prezienta Oleksij Arestovyč

Třetí týden války na Ukrajině: V Mariupolu zemřela těhotná žena i její nenarozené dítě

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč prohlásil, že k ukončení války na Ukrajině už existují jen dva scénáře. Buď odsun ruských vojsk, nebo jejich pobití. Pokud vám jméno prezidentova poradce něco říká, jedná se o muže, který konflikt předpověděl už v roce 2019.

„Jsme v kleštích, existují jen dvě možnosti. Vyjednávání je celkem úspěšné, všechno může skončit poměrně rychle. Za týden nebo dva. Minimálně odsunem ruských vojsk do míst, kde byla před 24. únorem,“ řekl ve videu, které na Twitteru zveřejnil a přeložil uživatel Andrej Poleščuk.

Druhou možností prý je, že se Rusové nebudou chtít domluvit, nebo si budou myslet, že to nejde. „I když o tom pochybuji vzhledem k tomu, že při rozhovorech k nám mají jejich seniorští vyjednavači respekt,“ dodal.

Budeme potřebovat týden, abychom je pobili

V takovém případě očekává ještě jednu masivní vlnu útoků. „Až se jim odněkud podaří vyškrabat 10 až 15 tisíc vojáků. A to pomocí Syřanů nebo kuchařů, které se snaží všude možně získat. Nebo z lidí z vojenské služby,“ dodal prezidentův poradce.

„Pak budeme potřebovat asi týden, abychom je všechny pobili. Bude konec, nebudou mít žádné rezervy. Tahle fáze může trvat do půlky až konce dubna,“ odhadl Arestovyč.

Arestovyč mluvil o válce už v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Apostrof TV z roku 2019. Podle něj je hrozba způsobena žádostí této země o vstup do NATO. „Budou nás muset zničit z hlediska infrastruktury a území zdevastovat, aby nás v Alianci nechtěli,“ popsal tehdy.

Do přímé konfrontace s NATO by se ale podle něj Rusko nikdy nepustilo. „Musí to udělat ještě před naším vstupem do NATO, aby o nás Aliance ztratila zájem. Zdevastované území je nebude zajímat,“ popsal současný poradce prezidenta. Dodal tehdy, že na 99 % bude cenou za žádost o vstup Ukrajiny do NATO velká válka s Ruskem. „Pokud do NATO nevstoupíme, Rusko nás pohltí během 10 až 12 let,“ předpověděl Arestovyč.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí řekl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo již 97 dětí. Rusko od začátku invaze přišlo o více než 13 500 vojáků, 404 tanků a skoro 100 vrtulníků, uvádí ukrajinský generální štáb. Ruské ministerstvo obrany naopak ohlásilo, že ruské jednotky plně ovládly Chersonskou oblast na jihu Ukrajiny. Údaje znepřátelených stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Tagy: