Vánoční stromek i slavnostní večeře. Jaké měli astronauti Vánoce na palubě ISS?

Vánoční dekorace, štědrovečerní večeře i předávání dárků – Vánoce oslavili i astronauti na palubě Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Vzhledem k tomu, že se posádka skládá z lidí různých národností, obvykle dodržují hned několik svátků a také tradic.

I letos vesmírnou stanici podle možností vyzdobili astronauti vánočními dekoracemi a natočili video, ve kterém popřáli svým blízkým hezké Vánoce. Pro tým NASA, který s nimi spolupracuje, pak připravili výzvu, v níž se sází o to, kdo připraví lepší vánoční výzdobu.

Současná posádka ISS zahrnuje astronauty NASA Kate Rubinsovou, Michaela Hopkinse, Victora Glovera Jr. a Shannon Walkerovou; astronauta z Japonské agentury pro průzkum vesmíru Soichiho Noguchiho a ruské kosmonauty Sergeje Kud-Sverchkova a Sergeje Ryžikova. Společně si sedli nad štědrovečerním jídlem. Členové týmu také zavolali domů, aby si promluvili s přáteli, rodinou a blízkými.

„Jsem velmi šťastný, že jsem letos na vesmírné stanici, protože se mohu podělit o americké tradice se svými mezinárodními členy posádky,“ řekla astronautka Walkerová pro CNN.

Prázdniny mimo Zemi

„Jak jsou svátky oslavovány a označovány, závisí na každé jednotlivé posádce. Vesmírní veteráni ale mají tendenci sdílet návrhy a nápady s nováčky, kteří poletí nahoru,“ popsal zvyky astronaut NASA Andrew Morgan, který strávil loňské vánoční období na vesmírné stanici po boku členů posádky Jessicy Meirové, Christiny Kochové, Alexandra Skvorcova, Olega Skripočky a Lucy Parmitana.

Na toto období vzpomíná Morgan rád. „Ve dnech, které předcházely Vánocům, jsme po celé stanici hráli vánoční hudbu a klasické sváteční filmy, abychom vytvořili slavnostní atmosféru. Posádka také použila projektor se záznamem hořícího krbu, aby to vypadalo, že máme na stanici útulný krb,“ vzpomínal Morgan.

Vzhledem k mezinárodní povaze jejich posádky ve skutečnosti oslavovali Vánoce dvakrát: Vánoce 25. prosince a ruské pravoslavné Vánoce 7. ledna. Jelikož je astronautka Jessica Meirová Židovka, oslavili také Chanuku. Na Twitteru pak sdílela fotografie svých slavnostních ponožek.

Zatímco lidé na Zemi plánují vánoční dárky maximálně několik měsíců dopředu, astronauti s plánováním začínají i rok dopředu, tedy v době před odletem. Astronaut Morgan například věděl, že Parmitano má rád ruskou pochoutku zvanou čokoládový sýr, což je v podstatě čokoládový fondán, takže ho dopředu nakoupil.

Vánoční tradice hned několika zemí

Kromě Štědrého dne slavili na vesmírné stanici také Nový rok. Tento svátek ale oslavovali po vzoru ruských tradic. „Zažít to s našimi ruskými kamarády, bylo mimořádné,“ řekl Morgan.

Posádka sledovala sovětský romantický film „Ironie osudu“ z roku 1976, který má „trochu bizarní zápletku o gentlemanovi, jenž je tak opilý, že skončí v Leningradu a neví, jak se tam dostal“, popsal Morgan. Sledování filmu na silvestra je v Rusku kulturním fenoménem, ​​proto se na počest tradice hraje v ruském segmentu.

„Výměna těchto tradic a vzájemné prožívání prázdnin a sdílení mezi sebou v rámci mezinárodní posádky, to bude věc, kterou si z této zkušenosti odnesu. Ztělesňuje vše dobré o mezinárodní spolupráci a sdílení tradic v různých zemích,“ dodal Morgan.

Prosím, informujte se, že existuje Santa Claus!

První Vánoce ve vesmíru oslavila podle informací NASA posádka Apolla 8 v roce 1968. Astronauti Frank Borman, James A. Lovell a William A. Anders byli mezi prvními, kteří obkroužili Měsíc. Událost pak zvěčnili na Štědrý den, kdy během očekávaného hlášení pro Zemi a popisu povrchu Měsíce astronauté citovali verše z knihy Genesis. Celý přenos zakončili slovy: „Prosím, informujte se, že existuje Santa Claus!“

O pět let později měli astronauté k oslavě Vánoc poprvé také stromeček, který si vyrobili z prázdných plechovek. Mezi dalšími, kdo ve vesmíru oslavil Vánoce, byl astronaut s českými předky John Blaha, který pobýval na ruské orbitální stanici Mir v roce 1996. Společně s ním byli na palubě ještě Rusové Valerij Korzunov a Alexandr Kareli.

Nejčastěji se však Vánoce slaví na palubě Mezinárodní kosmické stanice, která je dlouhodobě stále obývána, a proto zde posádky slavily od roku 2000. Za posledních 20 let se prázdniny strávené na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) staly každoročními, ne-li zcela běžnými událostmi.

Tagy: