Veleba: Senát rozehrává velmi nebezpečnou hru, Vystrčil je pro mě nedůvěryhodná osoba

Prezident Miloš Zeman a bývalý předseda Agrární komory a expředseda Zemanovců Jan Veleba.

Veleba považuje Vystrčila za nedůvěryhodnou osobu

Bývalý senátor Jan Veleba (SPOZ) ve vysílání CNN Prima NEWS zkritizoval šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) za jeho pondělní vystoupení na tiskové konferenci. Vystrčil médiím citoval dopis, který na vlastní žádost obdržel od Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). V něm stojí, že prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti a jeho dlouhodobá prognóza je nejistá.

Mnoho politiků z obou komor Parlamentu čím dál více mluví o možnosti aplikace článku 66 ústavy. Ten umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, že není z nějakého důvodu schopen vykonávat svůj úřad. Bývalý předseda SPOZ (strany založené Milošem Zemanem) Jan Veleba však Senát a především jejího předsedu Vystrčila považuje za nedůvěryhodné.

„Myslím, že toto rozfoukávání ohýnků je špatně. Sám Senátu moc nevěřím, konkrétně panu Vystrčilovi, je to velký diskutér a pro mě nedůvěryhodná osoba. Mně před kamerou chyběl ředitel ÚVN, který před časem říkal něco jiného. Dopis je třeba vidět. Senát rozehrává velmi nebezpečnou hru,“ uvedl Veleba.

Podle něj Senát vynáší „dramatické soudy příliš předčasně“. Veleba rovněž zpochybnil i časovou posloupnost komunikace mezi Senátem a ÚVN. „Pokud se nepletu, pan předseda Senátu nemocnici požádal v pátek a v pondělí ráno měl odpověď. Nevím, v nemocnicích jsem tolikrát nebyl. V pondělí je ale velká vizita, takže nepochybně to je nějaká režie,“ dodal.

Politici kritizují hlavně Mynáře

Šéf Senátu v pondělí citoval z dopisu, který podepsal ředitel ÚVN a ošetřující lékař Zemana Miroslav Zavoral. Jde o odpověď na dotazy Senátu ohledně Zemanova stavu, na něž Vystrčil neobdržel reakci z Pražského hradu. Stejné následně zaslal i do nemocnice.

„Dle názoru ÚVN není Miloš Zeman v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ prohlásil Vystrčil v pondělí večer na tiskové konferenci.

Podle sdělení nemocnice je návrat prezidenta k pracovním povinnostem nepravděpodobný. „Dle názorů ÚVN je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá – a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech hodnocena jako málo pravděpodobná,“ citoval ÚVN Vystrčil.

Vratislav Mynář krátce před vystoupením Vystrčila svolal vlastní tiskovou konferenci, na které předsedu Senátu kritizoval za pokrytectví. Právě hradní kancléř je ale sám nyní terčem kritiky politiků.

Sám totiž informace od lékařů obdržel už 13. října. Přesto za prezidentem o den později přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Během návštěvy došlo k podpisu rozhodnutí o svolání jednání dolní komory Parlamentu. Již krátce poté se začalo spekulovat o tom, že podpis nepatří prezidentovi. Případ prošetřuje i policie.

Tagy: