Polovina českých stromů končí za hranicemi. Ministerstvo chystá plán, který to má změnit

Česko vyváží surové dřevo.

Česko vyváží surové dřevo

Česko je evropskou jedničkou ve vývozu surového dřeva. Zhruba polovina českých stromů míří do zahraničí ke zpracování. Takový stav se nelíbí Hospodářské komoře. Podle ní přicházíme o přidanou hodnotu, kterou při dovozu výrobků platíme navíc. Ministerstvo zemědělství proto nyní přemýšlí, jak omezit vývoz českých stromů. Pomoci by mohla větší podpora dřevostaveb.

Jaroslav Gajdoš pracuje v lese celý život. Šestnáct let obsluhuje stroj, díky kterému každý den zpracuje až dvě stě kubíků dřeva. Za den se tak vrhne na stovky stromů. „Na počet stromů? Sto padesát, dvě stě. Záleží, jaká je ta hmota,“ odpověděl Gajdoš pro CNN Prima NEWS na otázku, kolik stromů každý den naloží svým strojem.

ČTĚTE TAKÉ: Tornádo se prohnalo Ústeckem. Vzalo kameny i trampolíny, nebyl to hezký pocit, líčí svědci

Kam nakonec dřevo a stromy z lesa putují dál, už ale neřeší. „To už není můj problém, já to mám jen co nejlépe vytěžit,“ uvedl.

Velká část pokácených českých stromů putuje za hranice. Nejvíce dřeva se podle Českého statistického úřadu vyváží do sousedních zemí. Absolutně nejvíce se loni vyvezlo do Rakouska. Celkem to bylo 3 298 521 tun.

Přes dva miliony tun pak putovaly do Německa, třetí nejčastější destinací pro tuzemské dřevo bylo Polsko, kam se loni dovezlo 883 310 tun. Na čtvrtém místě bylo Slovensko s více než 700 tisíci tun.

„Podnik vyváží zejména sortimenty, které se nezpracovávají v tuzemsku. Jde o volný pohyb zboží a služeb v rámci jednotného trhu EU,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS popsal, že čeští lesníci se potýkají se stejnými potížemi jako například zemědělci. „Problém lesnictví je vlastně stejný jako v zemědělství, to znamená, že příliš velký podíl suroviny se vyváží do zahraničí a příliš velký podíl s přidanou hodnotou se dováží ze zahraničí,“ řekl Petr Havel.

Export dřeva za hranice se nelíbí Hospodářské komoře. Surovina by podle ní měla zůstat v Česku, kde by se mohla uplatnit třeba ve stavebnictví. Rozvoji dřevostaveb ovšem brání složité regulace, především ty protipožární, které nařizují, že budova ze dřeva nesmí mít více než 12 metrů.

„Přitom jinde v Evropě kolem nás, v Německu, Dánsku a Nizozemsku vidíte stavby, které jsou čtyřpatrové, pětipatrové,“ popsal prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček, že dřevostavby v zahraničí nepodléhají tak silné regulaci.

V Česku zároveň nejsou dostatečné kapacity na zpracování dřeva. Podle ministra zemědělství nemáme závod, který by dokázal zpracovat bukové dřevo. „Tu debatu určitě povedeme, abychom měli kapacity na pilách, abychom měli kapacity v průmyslu na to zpracování,“ naznačil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), že se na nedostatek kapacit zaměří.

VIDEO: Snaha ministra zemědělství o vznik státního srovnávače potravin ztroskotala

Tagy: