Fiala a Rakušan tepali Babiše: Predátor, nulová úcta. Po šesti hodinách schůzi přerušili

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Mimořádná schůze Sněmovny k Babišovi

Poslanecká sněmovna projednává mimořádně bod bezpečnostní hrozby. Z lavic ale na začátku jednání odešli na protest poslanci hnutí ANO. Nemohli se totiž přes přednostní práva vládních představitelů dostat ke slovu. V úterý řečnili převážně poslanci z vládních stran, na opozici by se mělo dostat až během středy. Sněmovna po šesti hodinách jednání přerušila, přestože mohla jednat i přes noc. Premiér Petr Fiala se ve svém projevu tvrdě opřel do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a označil ho za predátora.

Premiér Petr Fiala (ODS) se na mimořádné schůzi opřel do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle něj neumí pracovat jinak, než že nikomu nevěří a všechny sleduje. K jeho kritice se přidal i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle které by se rodiny neměly nikdy zatahovat do politického boje.

ČTĚTE TAKÉ: Islámská výzdoba v Německu, města nasvícením oslaví ramadán. V Rakousku muslimové narazili

Rakušan si navíc do Babiše rýpnul tím, že využívá estébácké metody. „Myslel jsem, že tu Andrej Babiš bude sedět a chtěl jsem mu ušetřit práci. Pokud se chcete něco dozvědět o poslancích hnutí STAN, připravil jsem vám složky. Možná budete zklamaný ze zdrojování, vy máte jiné metody. Dal jsem tam takové to číslování psané na stroji, složka má vždy číslo pro přehlednost. Tak se to prý v minulosti dělalo, aby to pro vás bylo komfortní,“ řekl Rakušan. Babiš poté označil jako trojského koně Ruska.

Mimořádnou schůzi svolaly vládní strany v reakci na výroky předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Sněmovna ale po šesti hodinách jednání přerušila, přestože mohla jednat i přes noc. Pokračovat budou ve středu ráno, kdy by se na řadu měla dostat opozice. K přerušení dolní parlamentní komora dospěla na základě domluvy šéfů všech frakcí po téměř dvouhodinové sérii dvouminutových vystoupení, v nichž zejména poslanci ANO hájili nepřítomného předsedu hnutí. Vyčítali koalici, že neřeší skutečné problémy, doporučovali jí měřit všem stejně a poukazovali na předlistopadovou minulost prezidenta Petra Pavla.

Bod bezpečnostní hrozby pro Českou republiku navrhl předseda Pirátů Ivan Bartoš kvůli Babišovi, který sháněl ve své soukromé korespondenci informace o ministru Lipavském. Dotazy mířily i na jeho děti či jazykovou vybavenost.

„Mimořádná schůze bude. S koaličními partnery jsme se shodli, že bezpečnostní politika naší země je zásadní priorita. Naopak mafiánské praktiky a prokremelská rétorika ve vyspělé zemi nemají místo. To musí na půdě Sněmovny jasně zaznít,“ uvedl Bartoš.

ČTĚTE TAKÉ: Černý kašel a tuberkulóza útočí. Podcenili jsme migraci, má jasno Prymula a volá po testech

Babišovo počínání ale nevadí jen Pirátům. S kritikou se přidal i premiér Petr Fiala (ODS). „Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou. Proto svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny,“ uvedl Fiala.

Babiše jako bezpečnostní hrozbu označil ministr zahraničí Jan Lipavský. A to kvůli výrokům politika hnutí ANO. Expremiér totiž v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině často opakuje, že je potřeba mluvit o míru.

Bývalý premiér na svolání mimořádné schůze reagoval po svém. V natočeném videu vzkázal, že během jednání Sněmovny uvidí lidé komedii. „Fialova vláda za 2,5 roku předvedla jen svoji neschopnost a zítra vám bude vyprávět, jaké je Babiš zlo. Místo drahoty v Česku, drahého bydlení nebo praní peněz ve Fialově kampeličce bude pětikoalice ve Sněmovně řešit můj soukromý e-mail,“ uvedl Babiš.

Podobně reagovali jeho spolupracovníci. Na debatu se například velmi těší někdejší ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (ANO). „Č...k, Putinův kolaborant, ruský šváb... Není týdne, aby provládní politici vulgárně, křivě a veřejně neosočili své oponenty. A teď chtějí dělat drama ve Sněmovně ze soukromé konverzace, za kterou se už dotyčný omluvil. Nevím, kdo jim to poradil, ale já se na tu debatu těším...,“ uvedl Havlíček.

Politici se pouští do vulgarit

Svolání mimořádné schůze se odehrálo také na pozadí vulgarismu, který použil Andrej Babiš ve svém e-mailu. Lipavského totiž označil jako zm*da. Osobní invektivy si neodpustil ani vládní poslanec Ondřej Kolář (TOP 09), který v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vulgárně počastoval Lubomíra Zaorálka (SOCDEM). Kvůli útoku na svého otce Kolář označil někdejšího ministra kultury a zahraničí za č*ráka.

Vře to ale i v samotné Poslanecké sněmovně. Naposledy se u řečnického pultu rozzlobil předseda SPD Tomio Okamura. „Nechte si to tykání zase. Vy jste takoví hulváti, jo? Já na vaše hulvátství nejsem zvyklý, to chování hulvátské, hospodských psů,“ řekl Okamura na začátku března.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svobodova aféra s černým kašlem? Arogance moci a bezohlednost, rozčiluje se Farhan

Předsedovi opozičního hnutí vadilo, že z vládních lavic na něj přilétlo slovo „neotravuj“. „To je fakt neuvěřitelné, co se stane z normálního předkládání zprávy o peticích. Já jsem v klidu chtěl být za pět minut hotový, jo, jako vždycky tady,“ řekl Okamura, který svým projevem následně vzbudil hlasitý smích.

Tagy: