Černý kašel a tuberkulóza útočí. Podcenili jsme migraci, má jasno Prymula a volá po testech

Epidemiolog Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula o černém kašli a tuberkulóze

V Česku výrazně přibylo případů tuberkulózy, meziročně až o 17 procent. Zaznamenán byl také zvýšený výskyt černého kašle. Podle epidemiologa Romana Prymuly za to může podceněná migrace, ale také nižší proočkovanost.

Černým kašlem se člověk nakazí během okamžiku. „U tuberkulózy musíme být v kontaktu s nakaženým delší dobu. U černého kašle je to ale okamžiková věc, bakterie se šíří velmi intenzivně,“ popsal epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. „Člověk, který má černý kašel, je nejvíce infekční v katarálním stádiu, kdy má záněty sliznic nebo spojivek. Pak nastává stádium kašle a tam je infekční po dobu tří týdnů,“ popsal Prymula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svoboda měl černý kašel. Infekční doufám nejsem, řekl. Také doufáme, odvětil poslanec Philipp

Právě kašel patří mezi nejvýraznější příznaky tohoto onemocnění. Zpočátku bývá sice mírný, ale postupně nabývá na intenzitě a přichází v silných záchvatech. Doprovázet ho tak může rudnutí až modrání v obličeji, někdy může nastat i krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta. „Záchvat často končí vykašláním hustého průhledného hlenu nebo zvracením,“ informuje Evropský informační portál o očkování.

Nemoc je také spojena s úbytkem váhy nebo celkovým vyčerpáním. Kvůli urputnému kašli může dojít až ke zlomeninám žeber, vzniku kýly či pomočování.

Nárůst počtu případů je podle Prymuly způsoben několika příčinami. „U tuberkulózy je to dominantní vliv migrace, u těch dalších problematika nižší proočkovanosti. Po dobu covidovou jsme také měli poměrně dlouho respirátory a nebyli jsme v kontaktu s respiračními patogeny a teď dochází k jakési kompenzační vlně,“ sdělil epidemiolog.

Dobré by podle epidemiologa bylo zavedení pravidelného testování pro lidi z rizikových zemí. „Zaštiťujeme se hyperdemokracií, že to nejsme oprávněni udělat. Ale když jsem jel na delší stáž do USA, musel jsem předložit rentgen plic a také prokázat, že nejsem HIV pozitivní. Je to opatření, které by mělo být zvažováno,“ míní Prymula.

Co se týče černého kašle, jsou prý nejvíce ohroženi kojenci. „Jejich imunitní systém je nezralý. Jsme schopni je chránit od dvou až tří měsíců, kdy je očkujeme, ale po dobu prvních měsíců se dají chránit jedině tak, že naočkujeme jejich okolí, anebo že naočkujeme jejich matku během těhotenství,“ řekl Prymula. Dodal, že k tomu ale mezi Čechy často panuje nevole.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek ujistilo, že žádná z infekcí, jako je černý kašel, záškrt nebo tuberkulóza, se neblíží epidemické hranici. Léků a vakcín je podle úřadu dostatek.

Tagy: