Větší horor než v Buči? Ukrajinci v Izjumu nalezli masový hrob se stovkami těl

Masový hrob v Buči nedaleko kostela (3. dubna 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinci nadále postupují na východě i na jihu země. Kyjev viní Rusy z útoku na hráz Karačunivské přehrady ve městě Kryvyj Rih. Teroristi se nás pokouší zaplavit, komentoval úder Volodymyr Zelenskyj. Objevily se také zprávy o tom, že ukrajinský prezident byl v Kyjevě účastníkem autonehody. Ukrajinci nalezli v osvobozeném Izjumu provizorní masový hrob, v němž se nacházelo asi 440 těl. Kyjev se obává toho, že v Charkovské oblasti objeví ještě brutálnější stopy po ruské okupaci než na jaře v Buči.

Nový on-line článek najdete pod tímto odkazem.

Ukrajinské síly od začátku září dobyly zpět území větší než 8 000 kilometrů čtverečních. Ve svém pravidelném projevu o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská vlajka tak znovu zavlála nad zhruba 300 městy a obcemi. Rusové navíc přišly o další desítky tanků a letounů.

Prezident Zelenskyj měl v noci v Kyjevě autonehodu, nebyl vážně zraněn, informoval na Facebooku jeho mluvčí Serhij Nykyforov. Příčiny nehody se vyšetřují. Podle zpráv, které se objevily na sociálních sítích, lékaři společně s vojáky ošetřovali řidiče. Na internetu se objevilo video, na němž je vidět zraněný muž, zdravotníci i vojáci.

Ukrajinci nalezli v osvobozeném Izjumu provizorní masový hrob, v němž se nacházelo asi 440 těl. Sky News to řekl policejní vyšetřovatel v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov. „Všechna těla budou odvezena k forenznímu zkoumání. Spolu s prokurátory a dalšími vyšetřovateli budeme shromažďovat důkazy o podezření na ruské válečné zločiny,“ uvedl.

Rovněž zmínil, že by podobných masových hrobů v Charkovské oblasti mohlo být víc. Na otázku, zda může říci, jak oběti zemřely, Bolvinov odpověděl: „Víme, že někteří byli zabiti, tedy zastřeleni, další zemřeli kvůli dělostřelecké palbě. Jiní kvůli náletům. Máme také informace, že mnoho těl nebylo dosud identifikováno. Podrobně budou příčiny smrti stanoveny během vyšetřování.“

Rusko navíc čelí podezřením z dalšího teroristického útoku. Podle Kyjeva ve středu večer vypálila Moskva osm raket na hráz Karačunivské přehrady ve městě Kryvyj Rih se záměrem místo zatopit a narušit dodávky vody. Následkem úderu prý skutečně stoupla hladina řeky Inhulec. Voda již začala zaplavovat některé městské domy. Ukrajina se obává nárůstu počtu ruských útoků, které budou zacílené právě na kritickou infrastrukturu.

Tagy: