Chuť pomáhat uprchlíkům Čechy neopouští. Nejsme ale nafukovací, říká sociolog

Hasiči z Kopytova u Bohumína už měsíc pořádně nespali. Na nádraží v Bohumíně pečují o ukrajinské uprchlíky

Kdy se mají uprchlíci vrátit?

Opouští českou společnost zájem pomáhat ukrajinským uprchlíkům? Podle exkluzivního průzkumu agentury STEM/MARK pro CNN Prima NEWS chce 23 % Čechů, aby se utečenci začali na Ukrajinu vracet. Podle sociologa Jana Buriance mají Češi stále chuť lidem ohroženým boji na Ukrajině pomáhat. Zároveň si však jsou vědomi skutečnosti, že Česko není nafukovací.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uprchlo do Česka již více než 340 tisíc lidí. Podle průzkumu, který vypracovala agentura STEM/MARK, necelá čtvrtina dotázaných (23 %) požaduje, aby se Ukrajinci do své země již začali vracet. To podle různých odhadů desítky tisíc z nich již udělaly.

Z průzkumu rovněž vyplývá, že téměř polovina (49 %) Čechů by si přála, aby se Ukrajinci po konci války vrátili do své vlasti. „Na tom se přesně ukazuje, že naše společnost je nějakým způsobem rozpolcená,“ zmínil sociolog Jan Burianec. Zhruba 20 % lidí odpovědělo, že tu mají uprchlíci zůstat, jak dlouho budou chtít. Osm procent neví.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou Češi s utečenci nadále solidární. „Problémy, kterým čelíme, nezpůsobili ukrajinští uprchlíci ani česká vláda. Jsou způsobeny primárně Vladimirem Putinem a ruskou invazí na Ukrajinu,“ řekl v sobotu Fiala. Že zájem uprchlíkům pomáhat Čechy neopouští, si myslí i sociolog Burianec.

„Stále říkáme, že je potřeba uprchlíky přijímat a pomáhat. Na druhou stranu si uvědomujeme, že nejsme nafukovací a nemůžeme přijmout všechny,“ prohlásil. Asi nejhlasitějším kritikem vlády v případě migrační krize je opoziční hnutí SPD.

„Ukrajina je obrovská země, na většině území už žádná válka není. Pokud už je bezpečno na místech, odkud Ukrajinci pochází, což nastává, měli by se vracet zpátky a budovat svou zemi. Každý stát má pravomoc ukončit vízum. Jenže vláda je slepá a hluchá a nevidí to,“ kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS šéf SPD Tomio Okamura.

V současnosti probíhají nejtvrdší boje na Donbasu a na jihu Ukrajiny. Obráncům se už na začátku dubna povedlo ruské okupanty vytlačit z okolí Kyjeva. Nyní se jim totéž daří v Charkovské oblasti. Ovšem i řada míst, kde se přímo neválčí (včetně Lvova), čelí občasným leteckým útokům. Podle ukrajinských úřadů je tedy i nadále nelze považovat za bezpečná.

Politolog Lukáš Valeš upozorňuje, že vláda čelí nejen útokům od opozice: „Některé vládní strany už dávají od samotné vlády ruce pryč. Mám na mysli třeba kritiku primátora Zdeňka Hřiba.“ Valeš připomněl nedávný spor pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s vládou.

Problém je v přerozdělování uprchlíků do jednotlivých regionů. Hřib minulý čtvrtek kabinetu vzkázal, že Praha – tedy nejvytíženější region – uzavře své asistenční centrum ve Vysočanech, pokud kabinet do úterý nezahájí práce na vytvoření systému rozdělení uprchlíků do krajů. Vypadá to ale, že vláda a vedení Prahy opět našly společnou řeč.

Tagy: