Konec školní turistiky? Gazdík chce zpřísnit podmínky pro zápisy na základní školy

Petr Gazdík

Ministr školství Gazdík o ukrajinských žácích a jejich integraci

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) uvažuje o úpravě kritérií pro zápisy na základní školy. Podle něho by se mohla začít zohledňovat doba trvalého bydliště u spádových škol. Gazdík je přesvědčen, že by takové opatření zabránilo účelovému přehlašování dětí na adresu podle toho, do jaké školy chce rodič svého potomka dostat. Jenže podle některých odborníků by to mělo své negativní dopady.

Říká se tomu školní turistika. Rodiče se k ní uchylují v momentě, kdy chtějí své dítě zapsat na základní školu v jiném městě, než žijí, protože se jim sousední vzdělávací zařízení zdá kvalitnější. Dítěti se tím zvyšují šance přijetí, protože základní školy jsou ve většině případů takzvaně spádové. To znamená, že při zápisu jsou upřednostňovány děti, které ke škole geograficky patří.

Jenže někdy se stává, že kvůli účelovému přehlašování trvalého bydliště dětí do místa spádu vytoužené „základky“ vzniká obrovský převis poptávky nad kapacitou dané školy. V takovém případě přichází na řadu los, protože není možné během několika měsíců výrazně navýšit počty volných tříd. A ministru školství Gazdíkovi se taková praxe nezamlouvá.

Zabetonování nízké mobility

„Já zvažuji, že bychom se bavili o změně příslušného zákona, abychom zřizovatelům dali možnost více kritérií, než je pouze trvalé bydliště v obci,“ uvedl Gazdík pro ČTK. „Mně by se třeba líbilo kritérium jako délka trvalého bydliště v obci, což by právě té (školní) turistice zabránilo,“ dodal. Lidé, kteří se například v dané obci narodili, by pak podle ministra mohli mít větší šanci na přijetí než ti, kteří se do obce přihlásili jen kvůli škole před nedávnem na adresu třeba k příbuzným, míní.

Jenže takový nápad se pranic nezamlouvá ekonomovi Liboru Duškovi, který je členem nově jmenované Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle něho by to jen ztížilo rozhodování rodin s dětmi, zda se vůbec mají stěhovat. „Čím starší by jejich ratolest byla, tím méně by se rodině chtělo měnit bydliště, protože by tím zákonitě snížila šance potomka na přijetí do základní školy v místě nového trvalého pobytu,“ řekl Dušek CNN Prima NEWS.

Podle něho by rodiče zákonitě do svých nákladů na stěhování započítávali i náklady v podobě těchto menších šancí na přijetí jejich dítěte do školy. „Došlo by k zabetonování současného stavu, kdy se Češi jen neradi stěhují třeba za lepší prací nebo místu k životu,“ dodal Libor Dušek s tím, že v rámci OECD má Česko jednu z nejnižších rezidenčních mobilit. Přitom jak data dokazují, ochota lidí stěhovat se jde ruku v ruce s ekonomickou prosperitou země.

Gazdík návrh ještě zváží

Proti Gazdíkovu návrhu se staví také například organizace Spolu, která pomáhá rodičům se speciálními vzdělávacími potřebami. Podle Spolu by podmínky pro zápisy do spádové základní školy neměly umožňovat nastavení jiných kritérií, než je věk a bydliště dítěte.

Ministr školství chce o možnostech, jak takzvanou školní turistiku omezit, ještě jednat se svými poradci. Těch má k dispozici celkem deset a patří mezi ně například sociolog Daniel Prokop, zakladatel společnosti Scio Ondřej Štefl nebo bývalý ministr financí za hnutí ANO Ivan Pilný.

Tagy: