Vězni přímo v pardubické cele smažili řízky. Usvědčilo je video na sociálních sítích

Věznice Pardubice

Vězni smažili řízky

Na sociálních sítí se objevily záběry vězňů pardubické věznice, kteří si na ohni přímo v cele smažili v ešusu řízky a syrečky. Vězeňská služba pravost videa potvrdila, uvedla ČT. Mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová řekla, že v současné době se případem zabývá oddělení prevence a stížností pardubické věznice, které zjišťuje další okolnosti. Začaly také výslechy odsouzených, kteří se na videu objevili.

Při kontrolách byl podle mluvčí nalezen mobilní telefon, který nyní zkoumá policie. Vyšetřování má zjistit, kdy, jak či kdo záběry v cele pořídil nebo jak se video dostalo na sociální sítě.

Podle mluvčí věznice Zuzany Janíkové zřejmě záběry pocházejí z loňských nebo předloňských Vánoc. Vězeňská služba občas u odsouzených najde mobilní telefony. Vězni porušili vnitřní řád věznice a zákon o výkonu trestu odnětí svobody, doplnila Janíková.

Prunerová potvrdila, že jde o video pořízené ve Věznici Pardubice. „Probíhá šetření na oddílu odsouzených a byly zahájeny výslechy odsouzených,“ sdělila mluvčí. Video odhalil příslušník věznice. Během kontrol se našel mobilní telefon, který je nyní u policie na expertize, dodala mluvčí Vězeňské služby. Vzhledem k tomu, že jde o otevřený případ, nemůže v tuto chvíli sdělit další informace.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) také od konce loňského roku vyšetřuje několik dozorců z pardubické věznice, kteří údajně týrali jednoho z vězňů. Obviněn zatím nikdo nebyl.

Tagy: