Hrozivá bouřka smetla u Prahy za pár vteřin celou pouť. Microburst zachytily obecní kamery

V Horoměřicích u Prahy slavili 23. července Anenskou pouť. Bohatý program začínal ve 13 hodin a měl trvat až do večera. Už po půl hodině ale oslavy překazila silná bouřka, která z nádvoří místního zámku smetla takřka vše. Obec nyní na svých facebookových stránkách zveřejnila záběry z kamer. Podle meteoroložky CNN Prima NEWS Jany Hujslové se v oblasti vyskytl tzv. microburst – silná bouřka, doprovázená silným větrem. V okolí v té době padaly i 2,5centimetrové kroupy.

Obec Horoměřice zveřejnila na svých facebookových stránkách záběry z Anenské poutě, která se konala 23. července. Z videa lze vyčíst čas 13:35, tedy půl hodiny po oficiálním zahájení slavnosti, která měla trvat až do 22 hodin.

Na malém nádvoří zámku se nachází několik stánků a kolotoč, pouť vypadá klidně. To se ale změní během několika vteřin, když se přižene silná bouřka s vydatným deštěm. Za dalších pár sekund už letí vzduchem první stánek a prodejci se snaží zachránit své zboží. Neuplyne ani minuta, když bouřka smete z nádvoří i ostatní stánky. Ke konci zveřejněných záběrů už skrz proudy deště takřka není vidět.

„Jak již víte, letošní Anenská pouť byla hned v začátku zasažena silným deštěm a větrem. Jak ničivý dokáže být živel i v našich zeměpisných šířkách, ukazuje kamerový záznam,“ napsala obec na Facebooku.

„Naštěstí se vše obešlo bez zranění. Obec řeší škody s pojišťovnou,“ dodal správce profilu. „Zrovna jsem byl napůl cesty pěšky domů, a najednou takové setmění a během pár vteřin takový uragán. Lituju ty stánkaře, škoda na majetku musela být velká,“ komentoval video jeden z uživatelů. „Paní na videu je mi hrozně líto, jak tam bojuje, muselo jí dát spoustu práce to všechno připravit a vyrobit,“ napsal další uživatel a ptal se, jestli pojišťovna bude řešit i její škody.

„Naše pojišťovna nechtěla hradit škody třetím osobám, pokud je způsobil živel,“ uvedla obec, stánkaři tak budou muset poničené věci řešit s vlastními pojišťovnami. „Máme vše zničené, hodně jsem to obrečela, pro nás škoda ohromná. Důležité je, že jsme přežili a nikomu se nic nestalo,“ napsala na Facebooku jedna z prodávajících.

Meteoroložka CNN Prima NEWS Jana Hujslová upozornila, že 23. července postupovala přes sever Prahy k východu silná bouřka doprovázená krátkodobým přívalovým deštěm, silnými nárazy větru a na některých místech i většími kroupami. „Například v Brandýse nad Labem a v Káraném padaly kroupy o průměru až 2,5 cm,“ pospala.

„V tomto případě mohlo dojít i k výskytu microburstu, tedy prudkému výtoku těžšího studeného vzduchu z bouřky k povrchu,“ podotkla Hujslová a zdůraznila, že hasiči v souvislosti s touto bouřkou evidovali na severu Prahy množství zásahů k polámaným stromům právě v důsledku silného větru.

Česko letos už několikrát potrápily také kroupy:

Tagy: