Miluju Texas, pochválil Trump výtržníky, kteří útočili na Bidenův autobus

Příznivci Donalda Trumpa zablokovali autobus Bidenovy kampaně

Trumpovi fanoušci obklíčili autobus Bidenovy kampaně

V amerických prezidentských volbách se začínají používat i zbraně, které byly ještě nedávno považovány za vyloučené. Incident, při kterém příznivci Donalda Trumpa na dálnici před texaským Austinem obklíčili autobus Joea Bidena, má pokračování v reakci samotného Trumpa. Ten se proti bezprecedentnímu útoku nejen nevymezil, ještě mu veřejně zatleskal. Na Twitter totiž napsal všeříkající vzkaz: „Miluju Texas!“

Jižanský stát je tradiční republikánskou baštou, demokratický kandidát Biden tedy musel před cestou do Austinu vědět, že jej čekají nepříjemnosti. Ani on však jistě netušil, s jak drsnými problémy se bude muset v kraji horkokrevných kovbojů vypořádat.

Autobus jeho týmu ještě před sjezdem do Austinu zablokovali Trumpovi příznivci. Podle Bidenových lidí byli útočníci ozbrojeni, snažili se vůz bývalého Obamova viceprezidenta vytlačit ze silnice, přepadnout ho. Biden a spol. se na místo plánované akce dostali až díky pomoci policie, z bezpečnostních důvodů bylo ovšem setkání s voliči stejně zrušeno.

Odborníci varují, že jde jen o další důkaz polarizace americké společnosti, která může bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb přerůst v nekontrolovatelný konflikt. Politologové už několik týdnů nabádají oba kandidáty, aby situaci neradikalizovali. Trump je však po texaské události příliš neposlechl, místo toho na sociálních sítích projevil radost.

„Od prezidenta to je bezohledná, nebezpečná a zastrašovací taktika,“ prohlásila mluvčí Bidenovy kampaně Symone Sandersová. „Jde o něco, co bychom neměli u našich lídrů jen tak bez mrknutí oka přejít. Občané této skvělé země mají příležitost podobné excesy vymýtit. NEVOLTE HO.“

Tagy: