Vietnam se s tím nepáře. Muž porušil karanténu a šířil covid, stráví pět let za mřížemi

Soud ve Vietnamu poslal na pět let do vězení osmadvacetiletého muže usvědčeného ze šíření koronaviru. Soudci dospěli k závěru, že Le Van Tri červencovou návštěvou své rodné provincie Ca Mau porušil protiepidemická nařízení, informovala agentura AFP. Vietnam se od května potýká s nárůstem počtu nakažených i úmrtí, v červenci byla situace mimořádně špatná.

Tri se vydal na motocyklu z Ho Či Minova Města na jih do provincie Ca Mau. V cílové destinaci zalhal tamním úřadům o svých nedávných cestách, navíc nedodržel pravidla karantény. Všichni, kteří cestovali z jiných provincií do Ca Mau, se totiž musí na 21 dní izolovat.

Tri měl pozitivní test na koronavirus 7. července, do té doby stihl nakazit jak členy své rodiny, tak pracovníky úřadu. Podle místních médií se od něj nakazilo osm lidí. Provincie Ca Mau tehdy byla epidemií relativně ušetřena, nyní roste počet nakažených i tam. „Porušením nařízení o domácí karanténě nakazil nemocí COVID-19 několik lidí a způsobil smrt jednomu člověku, který zemřel 7. srpna,“ stojí v odůvodnění rozsudku. Kromě pětiletého trestu musí obviněný muž také zaplatit pokutu v přepočtu 20 tisíc korun.

Tri není ve Vietnamu první, kdo byl potrestán za šíření koronaviru vězením. V červenci za to dostal 18měsíční trest dvaatřicetiletý Hai Duong a v březnu byl potrestán dvouletou podmínkou zaměstnanec vietnamských aerolinií.

Vietnam byl ještě letos na jaře jednou ze zemí, která byla v boji s pandemií velice úspěšná. K 1. květnu bylo v zemi potvrzeno jen asi 2 900 případů infekce a 35 úmrtí. Od té doby však země s 98 miliony obyvatel pozoruje prudký nárůst epidemie a hlásí celkem více než 524 tisíc případů a přes 13 tisíc úmrtí.

Vietnamské metropole v lockdownu

Hanoj a Ho Či Minovo město před několika měsíci vyhlásily uzávěru ve snaze šíření viru zpomalit. Řada měst včetně zmíněných metropolí v posledních dvou dnech prodloužila lockdown o další dva týdny. Konkrétně v Hanoji bylo město také v závislosti na epidemické situaci rozděleno na červené, oranžové a zelené zóny.

Lidé v červených zónách, které podle fotografií v médiích oddělují od zbytku města zábrany, se musí zdržovat doma a jedna osoba z každé domácnosti se má třikrát do týdne podrobit testu na přítomnost koronaviru. V ostatních zónách budou lidé testováni jednou za pět až sedm dní.

Vedení města chce příští týden provést až 1,5 milionu testů a zabránit tomu, aby šíření koronaviru ve městě dosáhlo stejné intenzity jako v Ho Či Minově Městě. To je nejlidnatějším městem Vietnamu a stalo se epicentrem zrychlující epidemie. Jeho obyvatelé jsou vybízeni, aby se testovali sami, protože zdravotní střediska jsou přetížena.

Několikamilionová Hanoj hlásí kolem 50 nových případů koronaviru denně. Od začátku pandemie podle oficiálních údajů zaznamenala čtyři tisíce případů. Přestože jsou tato čísla stále relativně nízká, úřady jsou ostražité od doby, co šíření nakažlivější mutace delta vedlo ke zvýšení počtu případů nákazy koronavirem.

Ve Vietnamu bylo proti nemoci COVID-19 zatím plně očkováno přes tři procenta obyvatel a alespoň jednu dávku vakcíny dostalo kolem 15 procent lidí. Odborníci přisuzují strmý nárůst nákaz skutečnosti, že populace nebyla proti koronaviru nijak chráněna (třeba vakcínou nebo po prodělání nemoci), Vietnamci se tak stali snadnou kořistí pro mutace.

Tagy: