Čínské vakcíny? Radši zůstaneme v lockdownu, říkají Vietnamci. Za český dar děkují

Vietnam přešel do drsného lockdownu. Dosavadní koronavirový premiant se po roce zavřených hranic nevyhnul strmému nárůstu počtu nákaz, uzavřel proto i své hlavní metropole Hanoj a Ho Či Minovo Město. Třebaže v jihoasijské zemi panuje nouze o vakcíny, Vietnamci odmítají čínské preparáty. Raději přetrpí lockdown, než aby se jimi nechali očkovat, řekli lidé oslovení redakcí CNN Prima NEWS. Naopak jsou vděční za vakcíny, které poskytne mimo jiné i Česká republika.

Vietnam se dlouho řadil mezi koronavirové premianty. Během loňského roku přibývali nakažení jen po jednotkách, v horším případě po desítkách. Nebylo to ale nic, co by tamější zdravotní systém a hygiena nedokázaly držet pod kontrolou. Zlom přišel až v dubnu tohoto roku, kdy odstartovala dosud největší vlna šíření koronaviru v zemi.

Nyní 98milionové asijské zemi přibývají infikovaní po vyšších tisících a celková bilance od začátku pandemie překonala hranici 145 tisíc nakažených. Epidemie má na kontě něco přes 1 306 mrtvých na COVID-19, přičemž drtivá většina z nich – podle oficiálních údajů zhruba 85 procent – zemřela jen za poslední měsíc.

Vietnamská vláda zakročila proti šíření stejně razantně jako na začátku. Nejdrsnější opatření se dočkala metropole Ho Či Minovo Město na jihu země, na kterou připadá 64 procent současných pozitivit. Lockdown zakazuje shromažďování více než dvou osob na veřejnosti. Otevřené jsou jen vládní úřady, nemocnice a obchody se základním zbožím.

Podobná situace panuje i v dalších městech v jižních regionech, ale také v hlavním městě Hanoji na severu. Kvůli opatřením se z kdysi živých metropolí stala města duchů. Značně se ztížil i vstup do hlavního města.

„Na klíčových vstupních cestách do Hanoje jsou kontrolní stanoviště. Policie, potažmo armáda, chtějí mít absolutní přehled, kdo míří do města a zda je opravdu zdravý. Omezuje se pohyb, aby se nákaza nepřenášela napříč celou zemí,“ řekl redakci CNN Prima NEWS jeden z obyvatel Hanoje, podnikatel Nguyen Duc M.

I on, stejně jako další, musel dočasně zavřít svůj podnik. Přeorientoval se na rozvoz, ale zájem podle něj není příliš velký. „Docela to chápu, všichni se bojí jakéhokoliv kontaktu. Když už mají vyjít ven, nakoupí základní jídlo a vaří si radši doma. Jsem rád aspoň za to, že jsme mohli tak dlouhou fungovat za běžného provozu, že jsme se koronaviru bránili tak dlouho. Ale dohnalo nás to, bohužel,“ přiblížil redakci s odkazem na to, že i přes zavřené hranice se Vietnamu jakž takž dařil držet běžný režim.

Čínská vakcína? To radši přetrpíme lockdown

Aktuální situace se ale nelepší. Vietnamská vláda o víkendu oznámila prodloužení lockdownu v Ho Či Minově Městě, který měl původně skončit k 1. srpnu. Nyní to navíc vypadá, že stejně to dopadne i v dalších městech včetně Hanoje. Řada lidí se snažila z postižených měst zmizet dříve, než se zaseknou na místě, úřady se ale snaží omezit pohyb na minimum.

„Vyzýváme občany, aby zůstali, kde jsou, a řídili se opatřeními,“ uvedla vláda v sobotním prohlášení. Podle úřadů může trvat i několik měsíců, než se situace v oblasti zlepší. Nově se omezení pohybu dočkal také jindy velice živý přístav Danang. Vietnamské ministerstvo zdravotnictví v pátek také naléhavě vyzvalo soukromé nemocnice, aby přijímaly pacienty trpící nemocí COVID-19, protože státní nemocnice jsou na pokraji kapacity.

V čem se vietnamská strategie zvrtla? Stejně jako u jiných asijských premiantů pomohlo zavření hranic udržet pandemii na uzdě, pocit bezpečí ale dané země uchlácholil, takže nespěchaly s hledáním řešení, především s nákupem vakcín. Obyvatelé jsou prakticky bez imunity proti koronaviru, jelikož téměř nikdo nemoc dlouhou dobu neprodělal. Nyní přítomnost nových mutací stačila k tomu, aby hygienikům uniklo pár ohnisek a pandemie se rozjela nanovo – a za horších podmínek.

Vietnam proto šlápl na brzdu – pečlivě trasuje všechna ohniska, uvaluje přísné karantény, shání vakcíny všude, kde to jde, a očkuje, koho může. Jediné, od čeho Vietnamci dávají ruce pryč, jsou čínské preparáty proti koronaviru. „S Čínou máme složité vztahy, nejsou příliš dobré. Mnozí ji viní z toho, že šíří nákazu, aby zastavila světové ekonomiky. A teď před námi mávají svými vakcínami, které jsou nespolehlivé. Nikdo je moc nechce,“ řekla CNN Prima NEWS zdravotnice Pham Van L. z Hanoje. Protičínské nálady popsala redakci už před měsícem.

„Vidíme to v ostatních asijských zemích, kde se očkuje jejich vakcínami. Mají spoustu nežádoucích vedlejších účinků a ani pořádně nechrání. A nyní máme problémy s mutacemi, proti nim prostě jejich preparáty moc dobře nefungují. Já ani mé okolí je nechceme ani zadarmo, to radši přetrpíme lockdown,“ pokračovala Pham Van L. Do země přitom nedávno dorazilo okolo milionu dávek Sinopharmu.

Dodala, že Vietnamci naopak vyhlížejí západní vakcíny. Nejvíce by ocenili Pfizer/BioNTech, ale nevadí jim ani AstraZeneca, k níž se evropské země postavily spíše skepticky. „My ale nic lepšího k dispozici nemáme a těch vedlejších účinků je stále málo v porovnání se Sinopharmem nebo Sinovacem. Případně se očkování AstraZenecou omezí jen na určitou skupinu lidí a bude to. Teď se nám hodí jakákoliv osvědčená vakcína,“ přiblížila redakci CNN Prima NEWS svůj postoj.

Ani Nguyen Duc M. by si nenechal „píchnout“ čínskou vakcínu. „Budu doufat, že ve zdraví přečkám do momentu, kdy se do Vietnamu dostanou osvědčené očkovací látky. Jako bych byl obklopený čínskými hrozbami – jejich virem i jejich vakcínou,“ neskrýval své obavy.

Za české vakcíny jsme vděční, zní z Vietnamu

Nepříznivá situace ve Vietnamu ovlivnila také plány české vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl v srpnu zamířit do jihoasijské země na státní návštěvu za doprovodu podnikatelů, podle mluvčího kabinetu Vladimíra Vořechovského ale mise ztratila smysl, protože by se podnikatelé nemohli volně pohybovat a řada setkání by se neuskutečnila. Cestu premiér odložil na podzim, zda ji absolvuje před, nebo po sněmovních volbách, není jisté.

Babiš ale našel jiný způsob, jak dát najevo „velmi přátelský vztah“ s bývalým premiérem a stávajícím prezidentem Nguyen Xuan Phucem. Vietnam dostane darem od ČR zhruba 250 tisíc dávek vakcín na proočkování nejrizikovějších skupin obyvatelstva. Celkem plánuje Česko darovat do konce roku 2,39 milionu vakcín proti covidu zemím na Balkáně, v Africe a v Asii.

V rámci programu COVAX získají Vietnamci preparáty také od dalších zemí, které jich mají přebytek. Vietnam doposud obdržel 14 milionů dávek z různých zdrojů, což ale pro 98milionovou zemi zdaleka nestačí. O to více si místní cení jakékoliv pomoci, ať už ve formě darů či vakcínových půjček.

„Jestli je tohle příležitost poděkovat nejen České republice, ale i dalším zemím, které se rozhodly darovat nám očkovací látky, tak děkuji. Asi nebudu moc daleko od pravdy, když řeknu, že jsme za ně všichni velmi vděční. Jsem si jistá, že i tyto západní vakcíny pomůžou vrátit zemi do normálu. A až se tak stane, budeme se těšit, že znovu přivítáme nejen naše krajany, kteří u vás dlouhodobě žijí, ale také české turisty,“ dodala Pham Van L.

Tagy: