Mozek přestává vnímat tělo jako celek. Vědkyně objasnila záhadu prožitku blízké smrti

Další pokrok v pochopení našeho těla hlásí expertka z univerzity v Cambridge. Neurovědkyně Jane Aspellová podle Daily Mail objasnila, čím je způsobený zážitek blízké smrti. Údajně za něj může nesprávná funkce životně důležitého orgánu.

První zmínky o stavu, který se popisuje jako prožitek blízké smrti, se datují do období před dvěma tisíci lety. Jak tento jev vzniká, dosud lidem unikalo. Zdá se ale, že vědci na tuto otázku našli odpověď.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak v olomoucké nemocnici: Lékaři zachránili Vanesku, po porodu vážila jen 395 gramů

Podle neurovědkyně Jane Aspellové je počátek tohoto problému v poruše mozku, konkrétně v jeho části zodpovědné za zpracování smyslů a rovnováhu. Jedním z typických znaků tohoto zážitku je stav, který lidé popisují jako „opuštění vlastního těla“.

„Existují přesvědčivé důkazy o tom, že zážitek opuštění svého těla a s ním související pocity jsou způsobeny abnormálním fungováním částí mozku, které zpracovávají signály z našeho těla,“ uvedla podle britského Daily Mail Aspellová. Podle ní je tento stav způsobený poruchou části mozku na rozhraní spánkového a temenního laloku.

„Zdá se logické, že pokud tato oblast nefunguje správně, uspořádání všech různých signálů neprobíhá tak, jak by mělo. Výsledkem je, že mozek přestane vnímat naše tělo jako jeden celek,“ dodala docentka kognitivní neurovědy z univerzity v Cambridge.

Zážitky blízké smrti se podle Guardianu dělí do dvou kategorií. Ti, kteří zažili první z nich, jej popisují jako „přechod vědomí do jiné oblasti nebo dimenze“, ale zahrnuje také fenomén, kdy vám proběhne před očima celý život. Do druhé kategorie patří pocit, jako byste se nacházeli mimo své tělo a dívali se na něj. Tyto případy lidé popisují krátce po traumatické události nebo nehodě.

Tagy:
zdraví smrt porucha lidský mozek Univerzita v Cambridgi Jane Aspellová