Denně se posbírá deset tisíc kilo hroznů, vinobraní v Mikulově je v plném proudu

Vinař Petr Marcinčák

Začíná čas vinobraní

Září je obdobím vinobraní. Pro vinařské oblasti na jih od Brna je to nejdůležitější období v roce, pro návštěvníky z celé republiky pak důvod, proč do kraje vína zamířit. Tradiční jsou akce spojené s ochutnávkou vína. Dvě pro jižní Moravu ikonické se ale letos kvůli koronaviru a restriktivním opatřením ruší. Moderátor CNN Libor Bouček si přímo v Mikulově povídal o víně a vinařství s šéfem spolku vinařů, který sdružuje odborníky mikulovské podoblasti, Petrem Marcinčákem.

Dnes začínáme druhou dekádu září. V čem je tento moment důležitý pro vinaře? Co se teď s vínem děje?
Teď tak pomalu končí ty zelené práce, které jsme celý rok prováděli ve vinici. Závěr už je hlavně na přírodě. To znamená, že teď potřebujeme krásné počasí, které díky bohu nastalo, takže chladnější noci a velmi horké teplé dny.

Jaký bude letošní ročník. Dá se z toho, jak bylo během jara a jak je teď, usoudit které odrůdy a druhy vína budou ty nezapomenutelné z ročníku 2020?
Obecně se dá říct, že to bude určitě krásný ročník jako ty předešlé, ale počkáme pár týdnů a uvidíme. Zatím to vypadá dobře. Sice rok byl více deštivější, než u nás bývá zvykem, ale přineslo to révě dostatek vláhy, takže krásně rostla, má pěknou násadu a myslím, že to dopadne dobře.

Kolik lidí se bude podílet na sklizni a jak poznáte tu chvíli, kdy má člověk začít sklízet?
My sbíráme všechny hrozny ručně, takže máme asi čtyřicet pracovníků, kteří sbírají, a denně posbíráme asi deset tisíc kilogramů hroznů, záleží na odrůdě a jak to jde. Ten ruční sběr je to zásadní, protože celý rok pěstujeme révu tak, aby byla zdravá, aby hrozny byly krásně vyzrálé a pak je potřeba je ještě velmi dobře sklidit. To znamená vybrat jenom ty správně vyzrálé, nepoškozené a šetrně je zpracovat.

Dnes bude exhibice, soutěž, kde bude více než 700 vzorků. Jste ve spolku konkurenti, nebo ti, kteří bojují za jednu vinařskou oblast? Jaké jsou vztahy uvnitř spolku?
Já myslím, že většina z nás se nevnímá jako konkurenti, ale samozřejmě konkurujeme si na trhu, který je velmi konkurenční a vstupuje do toho i zahraniční konkurence, ale myslím, že většina z nás to chápe, že jsme kolegové, kteří jsme na jedné lodi a všichni pracujeme pro dobré jméno naší mikulovské podoblasti.

Tagy: