Ukázal Lukašenko válečný plán Moskvy? Fotka odhalila možné cíle včetně Moldavska

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko při úterním projevu k bezpečnostní radě vystupoval před tabulí, která vypadala jako válečný plán na Ukrajině. A to včetně útoku na Moldavsko.

Jaké jsou zprávy z bojové linie?

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko při úterním projevu k bezpečnostní radě vystupoval před tabulí, která vypadala jako válečný plán na Ukrajině. A to včetně útoku na Moldavsko. Ukrajina opakovaně tvrdí, že běloruští vojáci Rusku pomáhají a už vstoupili na její území.

Záběry z vystoupení Lukašenka v rámci bezpečnostní rady se objevily ve státní televizi. Politik během hlavní části projevu stál před velkou mapou, na které má být nejspíše zobrazen plán ruské invaze na Ukrajinu.

Mapa zřejmě ukazuje ukrajinská vojenská zařízení zničená raketami z Běloruska, směry útoků by měly z velké části korespondovat s realitou. „Ano, z běloruského území skutečně došlo k odpálení raket,“ řekl podle webu Daily Mail Lukašenko členům bezpečnostní rady.

Lukašenko ale možná poodhalil také několik útoků, které by se teprve měly uskutečnit. Jeden dle obrázku míří z přístavního města Oděsa do Moldavska, což by naznačovalo, že Rusko plánuje poslat vojáky na území ukrajinského souseda.

Zdrželi se vojáci v Charkově po cestě do Dněpru?

Mapa je rozdělena do čtyř částí, které jsou v souladu s velitelskými obvody ukrajinské armády a zobrazují ruské útoky z Běloruska. Hlavně podél východní hranice Ukrajiny a z okupovaného Krymu.

Na mapě je zobrazeno dvoucípé hnutí mířící na Kyjev, kde útok již probíhá. Jsou zde také označeny síly mířící z okupovaného Doněcka a Krymu, které se následně spojují u Melitopolu, který Rusko dobylo.

Dále jsou patrné útoky zasahující město Dněpr, k nimž ovšem nedošlo. Jedním z důvodů může být i zdržení ukrajinským odporem v Charkově, který je na trase. Nejvíce matoucí jsou však jednotky útočící z Oděsy směrem k Podněstří, tedy proruskému separatistickému regionu v Moldavsku. Oděsa má strategickou polohu, její dobytí by mohlo Rusku otevřít další možnosti pozemního spojení.

Podle Ukrajiny jsou běloruští vojáci v Černihivské oblasti

Lukašenko v úterý ohlásil posílení jižní hranice země s Ukrajinou dalšími vojenskými jednotkami. Označil to za preventivní krok. Běloruská armáda podle něj zdvojnásobí svou přítomnost na hranicích dobře vycvičenými mobilními jednotkami, které mají být schopné „zmařit jakoukoliv provokaci“ či jiné akce proti jeho zemi.

Náčelník běloruského generálního štábu Viktar Gulevič ujistil, že na ukrajinském území není žádný běloruský voják. „Nemáme žádné agresivní plány. Pro nás je prvořadá ochrana hranic, ochrana naší územní celistvosti,“ zdůraznil.

Jenže v ukrajinských médiích se objevily zprávy, že běloruská vojska vstoupila do Černihivské oblasti. Bělorusko se až dosud do ruského útoku proti Ukrajině nezapojilo svými ozbrojenými silami, ale poskytlo k ruské invazi své území a letecké základny, jak potvrdil Lukašenko. Tento krok odůvodňoval hrozbou, že by ukrajinské rakety, připravené u hranic proti uskupení ruských vojsk, mohly zasáhnout běloruská města Gomel a Mozyr.

Tagy: