Virus HIV si nevybírá věkovou skupinu, je velmi demokratický, varuje expert

Robert Hejzák

Světový den boje proti AIDS

V mnoha lidech zůstávají určité falešné představy o tom, co vlastně infekce HIV znamená. Pro pacienty bývá stigma tím největším problémem, který jim diagnóza přináší, tvrdí předseda České společnosti AIDS pomoc Robert Hejzák. Rychlost při diagnostice a včasné léčba jsou podle něj naprosto klíčové.

Na 1. prosince připadá Světový den boje proti AIDS. Navzdory všeobecné známosti a osvětě ohledně viru HIV a nemoci AIDS roste v Evropě počet lidí, kteří o sobě nevědí, že jsou HIV pozitivní. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se jedná o každého pátého nakaženého. Čtyřicet procent nemocných se diagnozu dozví až v pozdním stadiu infekce. V důsledku pandemie koronaviru se letos testování na HIV omezilo, což může situaci ještě zhoršit.

„V letošním roce bylo i trošku obtížnější se k testům dostat. Některá zdravotnická zařízení byla zavřená, nebo se lidé báli chodit ven. Ale obecně asi platí to, že si lidé nepřipouštějí riziko. Že jeden nechráněný pohlavní styk nebereme jako něco, co by nás mohlo ohrozit. Ale ono se to potom bohužel může ukázat až po mnoha letech,“ varoval v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS Robert Hejzák.

Rezervy v testování a využívání profylaxe

„U nás se v posledních pěti, šesti letech každoročně objeví nějakých 220 až 280 nových případů. V porovnání s Evropou nebo se světem je to relativně malé číslo v přepočtu na deset milionů obyvatel České republiky,“ nastínil bilanci země versus Evropy či světa.

„Ale když to přepočítáte na regiony, například v Praze, tak už je to výrazně vyšší číslo. A v určitých populačních skupinách, například mezi gayi, jde o ještě vyšší procento,“ upozornil s tím, že v posledních pěti letech čísla v Česku stagnovala. Trend je u nás odlišný od Evropy a zbytku světa, jelikož počty nově diagnostikovaných v tuzemsku neklesají, což je podle něj k zamyšlení.

Čím si předseda České společnosti AIDS pomoc vysvětluje, že se počty nakažených nedaří oproti jiným zemím snižovat? „Jednat tím, že nám možná chybí ještě účinnější akční záběr na testování. A možná je to spojené i s tím, že v Česku se ještě nedostatečně využívá profylaxe. Dneska existuje profilační lék, který se dá užívat preventivně a doporučuje se u skupin lidí, které jsou v největším riziku nákazy.“

Rychlost je u HIV naprosto klíčová

Velký apel věnoval Hejzák právě prevenci a testování. „Rychlost je naprosto klíčová. Člověk, který s včasnou diagnozou může být okamžitě léčen a dostat tak infekci pod kontrolu. Je to důležité i z hlediska prevence. Protože léčený člověk není nakažlivý pro své okolí a nemůže virus dál šířit,“ popsal Hejzák.

O profylaxi mluvil v souvislosti s preventivními opatřeními, kromě bezpečného chráněného sexu, případně sexuální abstinence. „Profylaxe existuje před – je to léková profylaxe, která se používá před sexuálním stykem. Ale existuje už jako u antikoncepce pilulka po, pokud měl někdo problém, praskla mu ochrana, může použít i profylaxi po skončení sexuálního styku.“

Pokud je nakažený včas léčený, má plnohodnotný život

„Infekce HIV je stále nevyléčitelná. Bohužel pořád nemáme lék, který by zcela odstranil virus z těla. Ale léčba pokročila dost zásadním způsobem. Nově diagnostikovaný člověk, pokud se začne včas s léčbou, tak prožije úplně stejně dlouhý život jako zbytek populace,“ popsal s důrazem na to, jak důležité je z tohoto ohledu testování.

„Obávám se, že povědomí se moc nezměnilo. Že za těch třicet let od pádu komunistického režimu zůstávají stále v řadě lidí určité falešné představy o tom, co vlastně infekce HIV znamená. A pro řadu pacientů je v dnešní době stigma asi ten největší problém, který jim diagnóza přináší,“ poznamenal Hejzák.

Podle předsedy České společnosti AIDS pomoc se riziko HIV týká všech věkových skupin bez rozdílu. Nezáleží na věku, ale na sexuálním životě a opatrnosti. „V loňském roce byl, tuším, průměr nově diagnostikovaných pacientů kolem 36 let. To znamená, skupina 30 až 40 měla nejvyšší počty nákaz. Virus si však věkovou skupinu nevybírá. Je velmi demokratický. Nejmladšímu pacientovi bylo méně než patnáct a nejstaršímu osmdesát,“ uzavřel předseda České společnosti AIDS pomoc Robert Hejzák.

Tagy: