Druhé kolo voleb v Litvě ovládla sociální demokracie. Vládní konzervativci uznali porážku

Vítězem parlamentních voleb v Litvě se stala opoziční sociální demokracie (SD). Vyplývá to z výsledků po sečtení 99 procent hlasů odevzdaných v dnešním druhém kole hlasování. Sociální demokraté získávají celkem 52 mandátů ve 141členném parlamentu, dosavadní vládnoucí strana, konzervativní Vlastenecký svaz premiérky Ingridy Šimonytéové, 28 poslaneckých křesel. Premiérčino uskupení uznalo porážku, informují tiskové agentury.

„Jsem lidem v Litvě velmi vděčná, že pro nás tak aktivně hlasovali,“ řekla předsedkyně SD a dosavadní europoslankyně Vilija Blinkevičiutéová. „Volební výsledky ukázaly, že lidé v Litvě, ať už žijí ve velkoměstech, městečkách nebo vesnicích, chtějí a potřebují úplně novou vládu,“ citovala ji agentura DPA.

ČTĚTE TAKÉ: Ve volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana GERB. Podle odhadů získala čtvrtinu hlasů

Sociální demokraté mají v plánu vytvořit vládní koalici se dvěma menšími stranami, Demokratickou unií „Za Litvu“ a Unií litevských rolníků a zelených.

Šéf Vlasteneckého svazu a šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis uznal porážku své strany. Řekl, že doufá, že sociální demokraté sestaví zodpovědnou vládu.

Agentura DPA píše, že v novém parlamentu bude také populistická strana Úsvit Němenu, několik malých stran a nezávislých kandidátů. Hlasovat přišlo asi 41 procent oprávněných voličů.

V Litvě, členské zemi EU a NATO s 2,9 milionu obyvatel, se do jednokomorového parlamentu volí 70 ze 141 poslanců poměrně a 71 většinově. Pokud při většinovém hlasování v jednomandátových volebních obvodech kandidát nezíská většinu, koná se druhé kolo. První kolo voleb proběhlo před dvěma týdny.

Od případné budoucí vlády v čele se sociálními demokraty se očekává, že zachová tvrdý postoj vůči Rusku i vyšší výdaje na obranu, které letos dosáhnou asi tří procent hrubého domácího produktu (HDP). Severoatlantická aliance, jíž je Litva členem, od svých členů žádá, aby dávali na obranu alespoň dvě procenta HDP.

Agentura Reuters uvedla, že pozici koaliční vlády premiérky Šimonytéové výrazně oslabila inflace, která předloni překročila 20 procent, zhoršující se veřejné služby a prohlubující se propast mezi bohatými a chudými.

Pobaltské státy, včetně Litvy, patří v poměru ke svému HDP mezi země, které nejvíce podporují Ukrajinu. Ta se už třetím rokem brání ruské vojenské invazi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Gruzínské volby vyhrála proruská vládní strana. Opozice mluví o ústavním puči

Tagy: