Vítězství ochránců zvířat: Praha zakáže koňské povozy!

Pražští radní vyslyšeli hlasy ochránců zvířat a schválili zrušení stanovišť pro koňské povozy na Staroměstském náměstí a ve Stromovce. Naše hlavní město se tak zařadí po bok velkoměst, jako je Londýn, Chicago či Barcelona. Zákaz začne platit od 1. 1. 2023.

K vyhlášení nového zákazu vedla kampaň neziskové organizace Hlas zvířat s názvem „Kůň není stroj“. Petici kampaně podepsalo více než dvanáct tisíc lidí. Podle ochránců zvířat tato turistická kratochvíle do moderních měst nepatří – rušné prostředí centra města totiž představuje velice nevhodné prostředí pro práci koní. Nejde přitom jen o nepřízeň počasí či vysoké letní teploty, ale i poškozování koňského zdraví zplodinami aut, hlukem či nevhodným povrchem a dopravou.

🐎VÍTĚZSTVÍ PRO KOČÁROVÉ KONĚ V CENTRU PRAHY!🐎 Milí podporovatelé kampaně Kůň není stroj, máme pro Vás (ale nejenom pro...

Posted by Hlas zvířat on Monday, December 20, 2021

Městští radní proto dali za pravdu argumentům ochránců zvířat a dospěli k závěru, že kočároví koně do města nepatří. „Provoz kočárů tažených koňmi v centru Prahy je velice netransparentní, jelikož všechny provozovatele sdružuje jeden soukromý subjekt, který má jako jediný souhlas Magistrátu hlavního města Prahy. Tento spolek však nezveřejňuje žádné informace o počtu a identifikaci koní či totožnosti kočích. Nikdo, včetně Magistrátu hl. m. Prahy, tak neví, kolik koní v Praze pracuje, v jakém jsou zdravotním stavu, kde jsou tito koně ustájení a v jakých podmínkách jsou chováni. Veškeré informace o životních a pracovních podmínkách koní podané fiakristy nelze žádným způsobem ověřit,“ vysvětluje Klára Djemel, členka Hlasu zvířat.

Podobné zákazy již platí v mnoha dalších evropských i mimoevropských městech – jde například o Londýn, Řím, Barcelonu či Chicago.

Tagy: