VITOM realitní ekosystém představuje nový byt v Brně, cílí na fyzickou i duševní pohodu

Uprostřed města Brna se na břehu řeky Svratky nachází polyfunkční bytový dům Viviena II. Tato moderní nárožní stavba přiléhá k řadové zástavbě domů a krásnému hotelu Austerlitz, ale sama má organický tvar. Zde společnost VITOM realitní ekosystém otevřela nový byt v konceptu "VITOM wellbeing" v bydlení, který svým rozložením prostor a zejména designem chce kompenzovat náročný životní rytmus moderní doby. Dispozice bytu o velikosti 2 + kk je zamýšlena zejména pro mladý pár, rodinu s malým dítětem nebo lidi pracující v centru Brna, kteří v bydlení hledají oázu klidu a míru.

Byt je koncipován v principu "VITOM wellbeing" v bydlení, který zdůrazňuje důležitost vytváření a udržování fyzické i duševní pohody. „Je to snaha zajistit, aby domovy a bydlení sloužily k podpoře celkového zdraví a spokojenosti obyvatel. Tento koncept se stává stále důležitějším, protože v interiérech trávíme velkou část svého života. Lidé si tak uvědomují význam prostředí, ve kterém žijí. Je pro ně důležitý jak pro jejich samotný životní styl, tak i kvalitu života,“ vysvětluje Tomáš Suchomel, CEO české firmy VITOM realitní ekosystém. Ta jako první na český trh přinesla koncept garantovaného pronájmu nemovitostí se službou GarantovanyNajem.cz

Dispozice bytu

Krom pronájmu a prodeje nemovitostí také brněnská realitní firma spolupracuje přímo s developery na výstavbě bytů. „Tento projekt se k nám dostal ve chvíli, kdy ještě bylo možné dělat drobné klientské změny, takže jsme ovlivnili dispozici v koupelně a vybudovali velký sprchový kout namísto malé vany. Zvolili jsme také jiné obklady v koupelně a původně jsme chtěli dát dřevěnou podlahu, ale kvůli nášlapným výškám jsme nakonec vybrali ekovinyl,“ vysvětluje Lucie Kučerová Rožanská, hlavní designerka VITOM realitního ekosystému.

Největší výzvou bylo v brněnském bytě dobře navrhnout hlavní obytnou místnost s kuchyní. Protože podle VITOMu tkví myšlenka wellbeingu v bydlení také v přípravě kvalitního jídla, měla architektka za cíl dostat do dispozice dostatečně velkou kuchyni. Ta harmonicky přechází v odpočinkovou zónu a prostor s jídelním stolem, který slouží i jako pracovní místo.

„Hodně jsme se zamýšleli i nad tím, jak zajistit dostatek úložných prostor, ale přitom zachovat co největší vzdušnost bytu. Zásadní tak bylo zařídit byt pohodlně, v uklidňujících proporcích a barvách, aby nerušil své obyvatele a dopřál jim stabilitu i odpočinek v dnešním stresujícím světě,“ vysvětluje Kučerová Rožanská.

Celý byt je tematicky sjednocen do designu, který navozuje příjemné prostředí s použitím přírodních materiálů. V prostorách tak najdeme masivní dřevo, kompozitní dřevo, kov i velkoformátové desky v dekoru kamene. Inspirací je i styl japandi, wabi-sabi a bali styl. „Zajímavým prvkem je homapal na horních skříňkách v kuchyni, což je kovolaminát. Zvolili jsme světlé materiály i barvy v kontrastu s tmavými svítidly a čalouněnými panely. Do toho jsme zasadili ratanové prvky a dekor kamene. Také je skvělé, že jsme nešetřili a na pracovní desku kuchyně jsme použili kompozit, deska je subtilní a stabilní, takže působí v interiéru vzdušně,“ dodává architektka.

Tisíc bytů pro spokojený život

Nový brněnský byt je jen jedním z mnoha, kterými chce VITOM změnit způsob, jakým přistupujeme k bydlení. V rámci svého ekofondu plánuje do roku 2032 vystavět i inspirovat ostatní k výstavbě či rekonstrukci 1 000 bytů v konceptu VITOM wellbeing v bydlení, které budou vizuálně krásné a pohodlné pro lidi, přičemž ale šetrné pro přírodu. Prostředky do ekofondu VITOM vkládá ze zisků firmy i z prodeje dluhopisů, z nichž 100 % investuje výhradně do stavby ekobytů. I díky této filozofii skupině VITOM od jejího založení dalo důvěru více než sedm tisíc klientů z řad majitelů, podnájemníků, kupujících i prodávajících.

Koncept VITOM wellbeing v bydlení zahrnuje různé aspekty, které přispívají ke spokojenému životu v domácnosti. Fyzické pohodlí je zajištěno vhodným osvětlením, zvukovou izolací, kvalitou vzduchu a čistou vodou. Mentální pohoda je podporována dobře navrženými prostory, které navozují relaxaci, koncentraci a obecný pocit pohody. Důležitým aspektem je také udržitelnost, snažící se minimalizovat negativní dopad na životní prostředí prostřednictvím energetické úspornosti a recyklace materiálů. Funkčnost a uspořádání prostoru pak hrají důležitou roli při minimalizaci stresu a usnadnění každodenních činností. A estetika, která zahrnuje design, příjemné barvy a výběr materiálů, přispívá k vytvoření přívětivé atmosféry v domě.

Tagy: