Vláda láká více zahraničních pracovníků. „Levní“ cizinci sníží mzdy Čechům, varuje ekonom

Vláda plánuje přilákat na pracovní trh více cizinců.

Vláda plánuje přilákat na pracovní trh více cizinců

Vláda chce přilákat na český pracovní trh každý rok o 20 tisíc zahraničních pracovníků více než nyní. Navýšila kvůli tomu zákonné kvóty. Lidé z různých koutů světa mají zamířit do odvětví, kde dlouhodobě chybí kvalifikovaná pracovní síla, bez které by se údajně průmysl, obchod nebo služby zkrátka neobešly.

Prodavači, IT specialisté, lékaři, zedníci nebo svářeči, to jsou profese, po kterých je na trhu práce dlouhodobě sháňka. Místo dosavadních 50 tisíc by u nás mohlo ročně získat víza až 70 tisíc cizinců. „Navyšujeme kapacitu pro Filipíny o pět tisíc žádostí. V programu Kvalifikovaný zaměstnanec ve výši 11 tisíc  žádostí pro pracovníky z Ukrajiny,“ popsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Dva a půl tisíce víz chce pak vláda vyčlenit pro pracovníky v zemědělství z Makedonie, Bosny a Hercegoviny nebo Gruzie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vládní balíček luxuje jen drobné. V Česku dochází k hodně neobvyklé situaci, říkají ekonomové

Úřad práce v minulém roce evidoval ze zemí Evropské unie nejvíce pracovníků ze Slovenska, a to přes 213 tisíc. Necelých 50 tisíc Poláků, obdobně Rumunů, 37 tisíc Bulharů a 23 950 Maďarů. Ze zemí mimo EU je na prvním místě Ukrajina s 269 911 pracovníky.

Třeba na České poště pracují lidé z různých koutů světa. Celkem jde o osmadvacet národností. Například z Izraele, Venezuely nebo africké země Guinnea Bissau. Pracovník na přepážce Gomez Joaozinho je v kontaktu s lidmi prakticky denně. Pracuje tam už 15 let. „Zážitky mám každý den. Občas se na mě klient nebo zákazník zlobí. Pak se dohadujeme a pak mu něco prodám a smějeme se spolu,“ líčil Goem.

Opavské strojírny zachránili před omezováním provozu Indové. „Dělám to pro moji rodinu, mám ženu a dítě. Jsem tady proto, abych je zajistil,“ popsal svářeč Nikhila Vadakkekara Radhakrish, který si v Česku vydělá okolo 40 tisíc. Odloučení od rodiny, která žije pět a půl tisíce kilometrů daleko, prý zvládá dobře.

„S českým trhem práce to neudělá téměř nic, protože je dlouhodobě problém s nedostatkem pracovníků,“ podotkl ekonom Petr Bartoň. Jiní experti se ale obávají negativního tlaku na platy. „Tito zaměstnanci budou levní a budou stlačovat celkovou mzdovou úroveň, která se týká Čechů,“ zdůraznil ekonom Lukáš Kovanda.