Vlakem do Chorvatska 2023: Podrobný průvodce cestou, cenami i místní dopravou

I letos v létě funguje přímá vlaková linka společnosti RegioJet z Prahy do Rijeky. Pokud vám nevadí jeden přestup, můžete vyrazit také s ČD nebo ÖBB do Splitu. Jak často vlaky do Chorvatska jezdí, kolik stojí jízdenky a jak dlouho cesta trvá?

Proč (ne)vyrazit do Chorvatska vlakem

Plusy

  • pohodlné sezení a možnost projít se
  • spaní v lůžkovém voze
  • volný čas během cesty (na čtení, sledování filmů)

Minusy

  • dlouhá doba přepravy
  • omezený počet letovisek
  • malá flexibilita pro výlety do okolí

Cesta vlakem do Chorvatska vám nabídne komfort, kterému se jiný způsob dopravy jen tak nevyrovná. Pohodlně si natáhnete nohy, můžete se kdykoliv projít nebo využít toalety. Za příplatek zakoupíte místenku v lůžkovém kupé, a tak většinu cesty do Chorvatska prospíte, protože vlaky vyjíždí na noc. Po zbytek cesty si užijete krásné výhledy, aniž byste se museli soustředit na řízení nebo se rozčilovat v zácpě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Deset nejlepších destinací v Chorvatsku, které splní všechny vaše sny o dovolené

Cesta vlakem do Chorvatska má ovšem i své nevýhody. Vlaková doprava do Chorvatska je velmi pomalá, a to ve srovnání s autem i autobusem. Cesta přímým vlakem RegioJet z Prahy do Rijeky trvá kolem 18 hodin. Když se na cestu vydáte vlakem ČD, musíte zase počítat s přestupy. Navíc vlak zastavuje jen v určitých městech – i když tuto nevýhodu zmírňuje například RegioJet navazujícími autobusovými spoji do oblíbených letovisek.

Autovlakem do Chorvatska? Jen ze Slovenska nebo Rakouska

Slyšeli jste o autovlaku do Chorvatska? Tzv. Jadran expres jezdil z Prahy do Splitu a zahrnoval přepravu osobních automobilů. Tato sezónní linka Českých drah byla ovšem v roce 2010 zrušena. Nejbližší možností tak zůstává autovlak ÖBB. Rakouský dopravce v letní sezóně vypravuje do Chorvatska vlaky s vozem na přepravu osobních aut s nástupem v Bratislavě a Vídni.

Kdo nabízí vlakové spoje do Chorvatska?

  • RegioJet
  • České dráhy
  • rakouské ÖBB

Existují tři možnosti, jak dojet vlakem do Chorvatska. Nejoblíbenější variantou jsou přímé vlaky společnosti RegioJet z Prahy do Rijeky. Na ně navazují autobusové spoje do dalších chorvatských letovisek.

Druhou možností je vyhledání vlakového spoje z ČR do Chorvatska u Českých drah. To dává největší smysl při cestě do Splitu, kam se dostanete jen s jedním přestupem.

Pokud bydlíte na jižní Moravě, můžete uvažovat ještě o třetí variantě, a to jízdě z Bratislavy nebo Vídně vlakem rakouských drah ÖBB.

RegioJet bez přestupu

  • sezónní linka od 16. 6. do 30. 9. 2023
  • přímý vlak třikrát týdně z Prahy do Rijeky
  • cena jízdenky od 690 Kč
  • doba přepravy Praha–Rijeka 17 h 28 min (zpět 18 h 56 min)

RegioJet vypravuje přímé vlaky do Chorvatska od 16. 6. do 30. 9. 2023. Vlaky jezdí na trase Praha–Rijeka se zastávkami v Pardubicích, Brně, Břeclavi, Bratislavě, Celje, Záhřebu a Ogulinu.

Vlaky směrem do Chorvatska vyráží vždy v úterý, pátek a neděli, směrem do ČR každé pondělí, středu a sobotu. Cesta z Prahy do Rijeky trvá 17 hodin 28 minut, z Rijeky do Prahy 18 hodin 56 minut.

Nejlevnější jízdenky jsou k sezení ve velkoprostorovém vagonu nebo v šestimístném kupé, zakoupíte je od 690  v jednom směru. Jízdenky do lůžkového kupé se prodávají od 890 Kč. Ceny vlakových jízdenek u RegioJet jsou dynamické – čím více míst je obsazeno, tím jsou dražší.

V ceně všech jízdenek je zahrnuta malá voda, káva a denní tisk. Cestující v lůžkovém voze dostanou navíc kávu a croissant k snídani. Další občerstvení je možné dokoupit. Ve vlaku je k dispozici Wi-Fi a ve velkoprostorovém vagonu také dotykové obrazovky s palubní zábavou.

Navazující autobusy

Z Rijeky a Ogulinu jezdí navazující autobusy do dalších letovisek u Jadranského moře. Lístek na autobus je nutné koupit v jednom kroku s jízdenkou na vlak, pozdější dokoupení už není možné. Takhle vypadají jejich trasy z Rijeky:

  • Opatija–Rabac–Medulin–Pula
  • Rovinj–Poreč
  • Malinska–Krk–Baška
  • Crikvenica–Novi Vinodolski

Takhle jezdí navazující autobusy z Ogulinu:

  • Posedarje–Zadar
  • Biograd na Moru – Pakoštane – Vodice – Šibenik – Primošten – Rogoznica – Seget Vranjica – Trogir
  • Split – Omiš – Brela – Baška Voda – Makarska – Tučepi – Podgora – Živogošće – Drvenik – Gradac

Společnost RegioJet provozuje také přímé autobusy z Prahy do Splitu s následujícími zastávkami: Bratislava, Zadar, Sukošan, Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir.

České dráhy s Včasnou jízdenkou

  • pravidelné linky do Záhřebu (denně) a do Splitu (každý druhý den)
  • jeden přestup ve Vídni/Štýrském Hradci
  • cena jízdenky od 1 260 Kč
  • doba přepravy Praha–Záhřeb 11 h 40 min (zpět 12 h 6 min) a Praha–Split 19 h 25 min (zpět 19 h 51 min)

Také český národní dopravce láká na dovolenou v Chorvatsku vlakem. Neexistuje žádný přímý spoj od Českých drah, vždy budete muset alespoň jednou přestoupit. Zajímavou možnost představuje cesta vlakem z Prahy do Splitu s jedním přestupem ve Vídni nebo Štýrském Hradci. Jízda trvá 19,5 hodiny a můžete si zakoupit lůžko.

Další alternativou je dojet s jedním přestupem do Záhřebu, kde pak využijete vnitrostátní vlakové linky. Všechna vlaková spojení z ČR do Chorvatska vyhledáte na webových stránkách Českých drah. Stačí zadat počáteční a cílovou destinaci.

Do Chorvatska můžete cestovat na Včasnou jízdenku Evropa, na jízdenky NRT (plné jízdné) nebo na zvýhodněné zpáteční jízdenky City Star.

Cena Včasných jízdenek začíná na 1 260 Kč z Prahy do Záhřebu. Čím dříve jízdenku zakoupíte, tím ji pořídíte levněji. Prodej se otevírá obvykle 90 dní před odjezdem. Dejte si pozor na to, že Včasná jízdenka je platná pouze pro konkrétní spoj – nelze s ní cestovat jakýmkoliv vlakem jako s běžnou jízdenkou ČD.

ÖBB i z Bratislavy

  • sezónní linka od 3. 5. do 6. 10. 2023
  • přímý vlak třikrát týdně z Bratislavy (Vídně) do Splitu
  • cena jízdenky od 29,90 eur (cca 710 Kč)
  • doba přepravy Bratislava–Split 16 h 17 min (zpět 18 h 22 min)
  • možnost přepravy osobních aut a motorek

S rakouským dopravcem se do Chorvatska svezete nočními vlaky Nightjet. Pro cestující z jižní Moravy a Slovenska bude zajímavá linka z Bratislavy přes Vídeň do Splitu. Spoj jezdí třikrát týdně od 3. 5. do 6. 10. 2023. Směrem do Chorvatska vlak vyráží ve středu, pátek a neděli, zpět na Slovensko pak v pondělí, ve čtvrtek a v sobotu. Cesta z Bratislavy do Splitu trvá 16 hodin a 17 minut, zpět na Slovensko se jízda protáhne na 18 hodin 22 minut.

Cena jednosměrné jízdenky do Chorvatska začíná na ceně 29,90 eur (cca 710 Kč) za místenku k sezení. Můžete si připlatit místo v lůžkovém voze od 69,90 eur (cca 1 660 Kč). V ceně je zahrnuta „vídeňská snídaně“ – horký nápoj, houska, máslo, marmeláda a minerální voda. Nejluxusnější svezení do Chorvatska se nabízí v kupé s postelemi od 89,90 eur (cca 2 135 Kč). V kupé se nachází soukromá sprcha a WC, cestující dostanou i ručník a toaletní potřeby. Cena zahrnuje snídani à la carte.

ÖBB umožňuje také přepravu osobního automobilu – za jednu cestu z Bratislavy do Splitu zaplatíte poplatek od 109,90 eur (cca 2 610 Kč). Auto můžete naložit na nádraží v Bratislavě nebo ve Vídni. Stejně jako u RegioJetu platí, že čím dříve jízdenku u ÖBB zakoupíte, tím bude levnější.

Doprava vlakem po Chorvatsku

Pokud vám nevadí více přestupů, můžete se vlakem ČD vypravit do chorvatského Záhřebu, a odtud pokračovat vnitrostátními linkami. Během letních prázdnin se navíc projedete za zvýhodněnou cenu, protože chorvatské železnice nabízí jízdenky do přímořských letovisek se slevou 40 %.

Přímé vlaky ze Záhřebu jezdí do Splitu, Šibeniku a Rijeky. S více přestupy se dostanete do Puly a Zadaru. Chorvatské dráhy HŽPP můžete samozřejmě využít také pro výlety do vnitrozemí.

Spoje si vyhledáte na webových stránkách dopravce HŽPP, jízdenky lze zakoupit online.

Zájezd vlakem do Chorvatska

Při plánování dovolené v Chorvatsku vlakem musíte počítat s tím, že se dostanete jen do několika letovisek. U ostatních destinací bude plánování dopravy složitější. Jestli nechcete trávit čas s vyhledáváním navazujících spojů, můžete zakoupit celý zájezd vlakem do Chorvatska, a to od společnosti RegioJet. Hotové balíčky obsahují vlakovou jízdenku, navazující transfery, ubytování a stravování. Nabídku zájezdů najdete na dovolena.cz.

Letoviska u vlakových stanic v Chorvatsku

Chcete vyrazit vlakem do Chorvatska a dál už se netrápit přestupy? Pokud trváte na přímém vlakovém spojení, máte na výběr v podstatě dvě přímořská letoviska: Rijeku a Split. Co od dovolené v těchto destinacích očekávat?

Rijeka

Třetí největší město Chorvatska se vám bude líbit, pokud vyhledáváte rušný noční život. Ubytovat se můžete v hotelech a soukromých apartmánech i v centru města, protože na okolní pláže se snadno dostanete městskými autobusy.

Východně od Rijeky v oblasti Pećine se rozkládá skalnaté pobřeží s mnoha jeskyněmi. Koupání si užijete na přírodních oblázkových plážích, ale počítejte s tím, že přístup bývá po strmých schodech. Pokud hledáte vyžití v podobě vodních sportů, oblíbíte si oblast Kostrena. Směrem na západ leží nejoblíbenější pláž v Rijece – Kantrida.

Rijeka je největším přístavem Chorvatska, a tak odsud vyjíždí trajekty na okolní ostrovy. Pokud chcete strávit dovolenou v Chorvatsku pod stanem, přejeďte lodí na ostrov Krk, kde je vybudováno nejvíce kempů.

Split

Ve městě ve středu Dalmácie si každý přijde na své. Milovníci historie ocení více než 2 000 let staré památky včetně Diokleciánova paláce, který je zapsán na seznamu UNESCO. Procházku historickým centrem můžete spojit také s degustací vína.

Pokud pro vás dovolená znamená hlavně koupání, vydejte se do oblasti poloostrova Marjan, kde najdete krásné přírodní pláže. Přímo ve Splitu se nachází několik rušných pláží a koupališť, někde se platí vstupné. K nejoblíbenějším patří písečná pláž Bačvice, kde to žije ve dne i v noci.

Vyhledáváte na dovolené sportovní aktivity? Pak se vám bude líbit na poloostrově Marjan. Místní lesopark křižují pěší a cyklistické trasy. Z vrcholu se otevírá krásný výhled na Split a pohoří Kozjak a Mosor. Ve Splitu zažijete spoustu zábavy i na moři díky bohaté nabídce vodních sportů včetně lekcí (např. potápění, jachting, windsurfing).

Zkušenosti s cestováním vlakem do Chorvatska

Od té doby, co do Chorvatska jezdí žluté vlaky RegioJet, na dovolenou vlakem míří víc a víc Čechů. A odnáší si různorodé zážitky. Každoročně najdete k cestě vlakem do Chorvatska spoustu recenzí, a to jak pozitivních, tak negativních. Zatímco někteří cestující nemají dopravci co vytknout a pochvalují si kvalitní servis, jiní si stěžují na zpoždění, nefunkční klimatizaci nebo toalety. Do jisté míry tak záleží na vašem štěstí.

Tagy: