Zajímavosti volebních čísel: Babiš vyhrál u Čapího hnízda, Průhonice mu vzal Pavel

Hlasování v prezidentských volbách přineslo kromě jména nové hlavy státu také zajímavosti. Kdo vyhrál v Pavlově rodišti, kdo v obci, kde žije Babiš? Prezidentské volby s jasným rozdílem ovládl generál ve výslužbě Petr Pavel. Expremiéra Andreje Babiše (ANO) porazil o téměř milion hlasů. Generálovo vítězství bylo jasné i na řadě míst, kde přitom dříve uspěl právě šéf opozičního hnutí ANO. Babiš sice vyhrál například v Olbramovicích na Benešovsku, kde stojí farma Čapí hnízdo, Pavel naproti tomu drtivě ovládl Průhonice, kde jeho soupeř bydlí.

Nově zvolený prezident dominantně zvítězil v obci Černouček, kde má trvalé bydliště, ale naopak Babiš vyhrál ve městě Planá, kde se Pavel narodil. Generál pro změnu vyhrál v Babišově rodném Slovensku.

V souboji trvalých bydlišť lze hlásit naprosté vítězství Petra Pavla. Nejenže vyhrál ve své obci Černouček na Litoměřicku, kde získal přes 90 procent hlasů, ale dokázal ovládnout také Babišovy Průhonice u Prahy, v nichž nasbíral 72 procent hlasů.

Velkým a jasným úspěchem, byl pro Pavla zisk velkých měst. Ta jej hojně volila již v prvním kole. Příkladem za všechny je hlavní město Praha, kde získal tři čtvrtiny všech hlasů, které mu dalo hned půl milionu voličů. Generál ve výslužbě zvítězil také v Brně, Plzni nebo Hradci Králové.

Pavlovi se podařilo ovládnout velkou většinu všech okrsků České republiky a stejně tak i krajů. Výjimkou jsou pouze Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj.

Pavel také drtivým způsobem zvítězil v zahraničí. Dokázal získat většinu hlasů ve všech státech světa, kde se na tamních českých ambasádách hlasovalo. Celkově se jednalo o téměř 22 tisíc hlasů a procentuální dominanci 95 procent.

Babiš získal Pavlovo rodné město

Andrej Babiš je v těchto volbách poraženým, ale i on zaznamenal jisté volební zisky. Ztratil sice své Průhonice, ale vyhrál kupříkladu v Olbramovicích, kde má rekreační objekt, konkrétně velmi známou farmu Čapí hnízdo. Expremiér tam získal 50,66 procenta, druhý Pavel 49,34 procenta hlasů.

Velkou zajímavostí je, že Babišovi se podařilo získat celý okres Tachov, a to včetně města Planá, kde Babiš získal 59,10 procenta hlasů oproti Pavlovým 40,90. Planá je přitom místo, kde se čerstvě zvolený český prezident narodil.

Baštami Andreje Babiše se pak staly zejména oblasti v pohraničí. Procentuálně dokázal zvítězit ve zmiňovaném Karlovarském a Ústeckém kraji, triumf si připsal ještě na severu Moravy a ve Slezsku. Stejně tak z okrsků dokázal získat ještě zmiňovaný Tachov a dále Znojmo, Přerov či Jeseník.

Dominantnější pozici si Babiš dokázal udržet pouze v okrscích, jako jsou Karviná či Bruntál. Za úspěch však může považovat, že se mu proti Pavlovi podařilo uhájit Ostravu.

Tagy:
Slovensko prezidentské volby Andrej Babiš Petr Pavel ANO 2011 Čapí hnízdo prezidentské volby v ČR 2023 Průhonice Planá okres Benešov Černouček Olbramovice