Vondra: Naše portfolio? Pro mě zklamání na první dobrou. Není ale legrační, jak říká Klaus

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v Partii Terezie Tománkové

360° (264)

Portfolio eurokomisaře Jozefa Síkely (za STAN) je pro mě na první dobrou zklamáním, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Jedním dechem však dodal, že pokud se svého úkolu zhostí Síkela dobře, může tato oblast přinést Česku „velmi nečekané plody“. Ohradil se současně proti slovům exprezidenta Václava Klause, který portfolio označil za legrační. Přisadil si i europoslanec Filip Turek (nestraník za Přísahu a Motoristy sobě).

Vondra připomněl, že portfolio pro mezinárodní partnerství, které by měl řídit Síkela, má téměř nejvyšší rozpočet. „Má rovněž pod sebou nejvyšší počet úředníků. Z ekonomického a mocenského hlediska tak může jít o vhodný nástroj, jak prosadit některé věci,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Dobré zprávy pro Česko, raduje se Fiala. EU pošle na opravy po povodních dvě miliardy eur

„Nezakrývám však, že je to pro mě na první dobrou určité zklamání. Už před týdnem jsem byl přesvědčený o tom, že půjde o zahraniční obchod. Ve hře byla sice i obrana, která by byla z hlediska českých zájmů lepší, ale pokud se svého úřadu chopí Síkela dobře, může to přinést velmi nečekané plody,“ věří europoslanec.

Nastupující eurokomisař však podle něj nesmí „jezdit po Africe a Latinské Americe s kázáním o hodnotách, ale nabízet v těchto místech vzájemně výhodnou spolupráci na bázi něco za něco“.

V pátečním pořadu K věci označil exprezident Klaus Síkelovo portfolio na CNN Prima NEWS za směšné. „Není vůbec užitečné. Země, které si občas dovolily zaprotestovat, dostaly daleko významnější oblast. My jsme dostali zbytkové a opravdu legrační portfolio,“ opřel se exprezident do kabinetu Petra Fialy (ODS). Vondra se však proti takovým slovům vymezil.

Podle europoslance Filipa Turka je portfolio „obrovskou prohrou“ pro Česko. „Je to také ukázka neschopnosti premiéra Petra Fialy (ODS) v případě vyjednávání. Jeho pozice je stejně úspěšná, jako byl jeho nákup Nutelly,“ rýpl si do předsedy vlády. V oblasti, kterou má na starosti Síkela, se podle Turka netransparentně hospodaří s penězi. Europoslanec dokonce hovořil o „neprůhledném korupčním prostředí“.

„Neumím si navíc představit, jak budoucí český eurokomisař bude navazovat dobré vztahy s africkými diktátory a potentáty z Jižní Ameriky. V podstatě se jedná o pokus konkurovat moderní obdobě Hedvábné stezky, skrze níž Čína dobývá Afriku,“ pronesl Turek.

Složení nové Evropské komise, v němž se stal Síkela eurokomisařem pro mezinárodní partnerství, oznámila její předsedkyně Ursula von der Leyenová v úterý. „Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i jedno z největších generálních ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo,“ uvedl k tomu Síkela.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stížnostem na konání voleb se nevyhneme, míní Jelínek. Proč by bylo odložení horší variantou?

Tagy: