Klaus: Česko výrazně chudne, volby jsou neudálost. Síkelovo portfolio je legrační

Exprezident Václav Klaus byl hostem Partie Terezie Tománkové

K VĚCI (264)

Probíhající senátní a krajské volby jsou neudálostí, hrají si na politiku a nemají téma. Uvedl to bývalý prezident Václav Klaus v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Kampaně se podle něj nevěnují problémům, které trápí společnost, jmenovitě chybí řešení výrazného chudnutí České republiky. Portfolio Jozefa Síkely (STAN) v Evropské komisi označil za „zbytkové a legrační“. „Prokázalo se, že fialovské podbíhání Evropské unii vůbec není užitečné,“ uvedla bývalá hlava státu.

Institut Václava Klause ve středu zveřejnil krátký komentář, ve kterém exprezident vystavil senátní a krajské volby ostré kritice. Stejná slova následně zopakoval i v pořadu K věci. „Ano, tyto volby jsou neudálostí. Jsou bez tématu. Ani v senátních, ani v krajských volbách se nepodařilo vypointovat skutečná vážná témata, která hýbou společností a která jsou součástí naší společenské reality,“ nechal se slyšet Klaus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechtějte vědět, co místní říkají na volby. Hasičů je třeba jinde, říká primátor Opavy

Místo toho mu přijde, že politické strany spíše úzkostlivě dbají na to, aby ve svých programech akorát používaly vznešené vnější fráze a vyhýbaly se řešení skutečných každodenních problémů. Na otázku, která témata mu chybí v předvolebních kampaních, uvedl, že především postrádá řešení chudoby.

„Všichni víme, že dochází k viditelnému a výraznému chudnutí naší společnosti. Jsme jediná evropská země, která se ještě nedotáhla ekonomicky na předcovidovou úroveň. Je to nešťastná realita. A také mělo být tématem, že probíhá rozsáhlá deindustrializace naší země pod hlavičkou Green Dealu. Že to je naprosté vítězství beznadějné, falešné a mylné, nikoliv na vědě založené zelené ideologie o globálním oteplování,“ pokračovala bývalá hlava státu.

Neméně kriticky se také Klaus vyjádřil o budoucím eurokomisaři Jozefu Síkelovi a jeho nově získaném portfoliu pro mezinárodní partnerství. Ačkoliv by měl tím pádem na starost nemalý resort s relativně štědrým finančním zázemím, Klaus v této pozici uvnitř Evropské komise nevidí žádnou velkou výhru.

„Řada komentátorů považuje Síkelu za tak beznadějného ministra, že když zmizí z České republiky, je to jenom dobře. Premiér Petr Fiala (ODS) trval na tom, že dostaneme energetiku. Když to začalo vypadat špatně, začal tvrdit, že dostaneme obchod. Teď jsme dostali prázdné portfolio mezinárodní spolupráce, které na nás zbylo,“ sdělil ve vysílání.

Podle něj se také prokázalo, že „fialovské podbíhání“ Evropské unii se v tomto případě nevyplatilo, jelikož Česká republika nakonec nezískala portfolio, o které usilovala nejvíce. „Není to vůbec užitečné. Země, které si občas dovolily zaprotestovat, dostaly portfolio daleko významnější. My jsme dostali zbytkové a opravdu legrační portfolio,“ dodal na závěr Klaus.

Celý průběh senátních a krajských voleb sledujeme živě v tomto on-line článku. Těšit se můžete také na volební speciál CNN Prima NEWS s reportéry ve volebních štábech.

Tagy: