Co znamená Síkelův europost v praxi? Ohromný rozpočet, vliv na chod EU je však diskutabilní

Premiér Petr Fiala a Jozef Síkela

Nová Evropská komise

Významný rozpočet i největší generální ředitelství. Tak členové české vlády obhajují funkci eurokomisaře pro mezinárodní partnerství, kterou by měl v nové Evropské komisi zastávat český ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Zcela odlišně však překvapující vyvrcholení v boji o vlivné portfolio hodnotí opozice či někteří komentátoři. Podle mnoha kritiků je mezinárodní partnerství podřadným portfoliem, které se svou důležitostí nemůže rovnat resortům, jako jsou energetika či obchod.

Plánované složení Evropské komise oznámila v úterý šéfka zmíněné instituce Ursula von der Leyenová, přičemž svým rozhodnutím překvapila leckterého českého pozorovatele. Ještě před pár dny se spekulovalo o tom, že by Jozef Síkela mohl být eurokomisařem pro energetiku nebo pro obchod. Nyní je ale vše jinak.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Totální debakl, nebo úspěch? Komentátoři cupují sílu Síkelova portfolia, vláda je nadšená

Energetiku získalo Dánsko, obchod pak rebelující Slovensko. Pokud Síkela projde takzvaným grilováním, měl by se stát eurokomisařem pro mezinárodní partnerství. Co to bude znamenat v praxi?

Eurokomisař pro mezinárodní partnerství je mimo jiné odpovědný za dohled nad mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou EU, jejímž cílem je vymýtit chudobu a hlad či podpořit udržitelný rozvoj, zdravý život, spravedlivé vzdělávání nebo genderovou rovnost. Jde o portfolio zaměřené na spolupráci Unie a třetích zemí.

Rovněž má dohled nad spoluprací s partnery při prosazování hodnot EU, a to včetně demokracie, právního státu, řádné správy věcí veřejných a dodržování lidských práv.

Kromě mezinárodní spolupráce bude mít Síkela na starosti investiční unijní iniciativu Global Gateway. EU tak chce konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Iniciativa v příštích letech počítá s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu korun) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích – zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a v Pacifiku.

Sám Síkela označil mezinárodní partnerství za velmi atraktivní portfolio. „Je nejsilnějším, které kdy Česká republika měla. Má mít opravdu významný rozpočet i největší generální ředitelství v celé Evropské komisi,“ uvedl na sociálních sítích. O bohatém rozpočtu a velkém generálním ředitelství mluví i další členové vlády včetně premiéra Petra Fialy (ODS).

Otázkou nicméně je, zda vysoký rozpočet či mnoho úředníků danému eurokomisaři automaticky zajišťuje zásadní vliv na chod Evropské unie. O tom dost viditelně pochybují zástupci opozice i někteří političtí analytici. Podle nich se práce Síkely v Komisi projeví zřejmě až za několik let s tím, že větší vliv bude mít paradoxně na prostor mimo Evropskou unii.

Eurokomisařkou pro mezinárodní partnerství je od roku 2019 finská exministryně financí Jutta Urpilainenová. Funkci zavedla ve stejném roce Ursula von der Leyenová. Do roku 2019 tato pozice nesla označení komisař pro mezinárodní spolupráci a rozvoj.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Tagy: